(VIDEO) NTV: Turski tenkovi ušli u sirijski Afrin! Kurdi beže!
Foto: Reuters

DAMASK BESAN

(VIDEO) NTV: Turski tenkovi ušli u sirijski Afrin! Kurdi beže!

Planeta -

Turski tenkovi ušli su u sirijski Afrin i podržavaju opozicionu Slobodnu sirijsku armiju u operaciji protiv kurdskih formacija, objavila je televizija NTV, pozivajući se na vojni izvor.

Televizija navodi da se turska oklopna tehnika ne suočava sa ozbiljnim otporom kurdskih snaga samoodbrane, koji se sa granice povlače duboko u teritoriju Sirije, javila je turska NTV.

Vest je potvrdio i turski premijer Binali Jildirim.

Ranije je Generalštab Turske objavio početak operacije "Maslinova grančica" protiv kurdskih formacija u sirijskoj oblasti Afrin. Generalštab je naveo da je u operaciju uključeno 72 aviona, koji su pogodili 108 od 113 planiranih ciljeva.

Prethodno su turske vlasti saopštile da su borci za koje se sumnja da su iz redova sirijskih Kurda preko granice ispalili četiri rakete na turski grad Kilis, pri čemu je lakše ranjena jedna osoba, prenosi AP.

Sirijske vlasti oštro su osudile napad Turske na grad Afrin, koji je sastavni deo Sirije. Taj grad i oblast u kojoj je su pod kontrolom snaga sirijskih Kurda, koje turske vlasti vide kao deo kurdske pobune na jugoistoku Turske, ali one su osnova Sirijskih demokratskih snaga (SDF), glavnog američkog saveznika u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/RIA Novosti

Foto: Reuters/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track