GRADONAČELNIK LONDONA NAPAO TRAMPA: Njegovo izražavanje liči na retoriku Islamske države
Foto: printscreen facebook

Kontroverzna izjava

GRADONAČELNIK LONDONA NAPAO TRAMPA: Njegovo izražavanje liči na retoriku Islamske države

Planeta -

Gradonačelnik Londona Sadik Kan uporedio je kritike koje američki predsednik Donald Tramp objavljuje na društvenoj mreži Tviter na račun islama s taktikom estremističke organizacije Islamska država.

Sadik Kan, koji je takodje bio na udaru Trampovih kritika, ocenio je da je izražavanje predsednika SAD "veoma slično retorici" Islamske države, preneo je britanski Indipendent.

U intervjuu za medijsku kuću Intersept, Kan je rekao da Islamska država želi "povećanje broja islamofobičnih napada" Tramp je u novembru na Tviteru prosleđivao antimuslimansku propagandu britanske ekstremne desnice, što su poslanici opozicionih laburista i gradonačelnik Londona Sadik Kan oštro kritikovali.

Indipendent piše da je "rat rečima" Trampa i Kana počeo tokom predsedničke kampanje u SAD kada je Kan, prvi gradonačelnik Londona islamske veroispovesti, izjavio da je Trampov predlog o zabrani uslaska muslimanima u Ameriku "ignorantan".

Tramp je otkazao 12. januara posetu Londonu tokom koje je trebalo da otvori novu američku ambasadu u Velikoj Britaniji, ali je to obrazložio, kako je naveo, još jednom lošom odlukom prethodnog amerikog predsednika Baraka Obame.

"Putovanje u London otkazujem zbog toga što nisam veliki fan administracije Obama koja je prodala najlepšu ambasadu na najboljoj lokaciji u Londonu za 'kikiriki' i to da bi izgradila na udaljenijoj lokaciji novu, za 1,2 milijarde dolara", napisao je Tramp na Tviteru.

Trampova poseta bila je planirana za februar, a britanska štampa je navela da se očekivalo da bi američkog predsednika u ;Londonu ;dočekale demonstracije protivnika njegove politike.

Kurir.rs/Beta

Foto: FB Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track