(VIDEO) ARAPSKI POSLANICI U KNESETU NAPALI MAJKLA PENSA: Krenuli na NJEGA kad je rekao da se američka ambasada seli u Jerusalim!
Foto: Reuters

NEČUVENO!

(VIDEO) ARAPSKI POSLANICI U KNESETU NAPALI MAJKLA PENSA: Krenuli na NJEGA kad je rekao da se američka ambasada seli u Jerusalim!

Planeta -

Potpredsednik SAD izjavio je u Knesetu, izraelskom parlamentu, da će njegova zemlja preseliti ambasadu iz Tel Aviva u prestonicu Izraela, Jerusalim, do kraja sledeće godine.

Dok je Pens govorio, jedna grupa arapskih poslanika ustala je i potrčala prema njemu, dok im je druga grupa aplaudirala.

foto: Reuters

Obezbeđenje je smesta reagovalo i zaustavilo ih, a onda ih udaljilo iz sale.

Majkl Pens je prvi visoki zvaničnik SAD koji je govorio o Jerusalimu otkako je predsednik Amerike Donald Tramp priznao taj sveti grad prizna kao prestonicu Izraela.

foto: Reuters

Ajman Odeh, predsednik Udružene arapske liste, grupe palestinskih stranaka koja drži 13 mandata od 120, koliko ih ima u Knesetu, ranije je tvitovao da će bojkotovati Pensov govor, a američkog potpredsednika je nazvao "opasnim rasistom" čije prisustvo u Jerusalimu podriva mogućnost mirnog rešenja izraelsko-palestinskog konflikta.

Pre obraćanja Knesetu, u sasvim drugačijoj atmosferi Majkla Pensa primio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

"Majk Pens, prijatelju, dobrodošao u Jerusalim - prestonicu Izraela", tvitovao je Netanijahu.

Poseta Izraelu je treća stanica na Pensovoj zvaničnoj turneji po bliskoistočnim zemljama. Pre Izraela, Pens je bio u Jordanu i Egiptu.

Kurir.rs

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja