(FOTO) ELITA STIŽE U ALPE: Ovako izgleda Davos u kome se okupljaju svetski lideri, a evo šta im je danas jedna od najvećih briga
Foto: Reuters, EPA, AP

DOLAZI SKORO 3.000 DELEGATA

(FOTO) ELITA STIŽE U ALPE: Ovako izgleda Davos u kome se okupljaju svetski lideri, a evo šta im je danas jedna od najvećih briga

Planeta -

U Švajcarskoj je danas počeo Svetski ekonomski forum, na kojem će više od 3.000 svetskih lidera i najbogatijih biznismena raspravljati o smanjenju jaza između bogatih i siromašnih.

1 / 21 Foto: EPA

Naoružani čuvari nalaze se na svakom koraku, a reporteri javlajju da čak iako ste akreditovani, morate da prođete kroz složenu bezbednosnu proceduru da bi ušli u kompleks.

foto: EPA

Ono što je, takođe, vrlo upečatljivo, jeste da je sneg zavejao Davos tako da radnici punom parom čiste ulice i krovove.

foto: EPA

Veliki broj delegata je imao problema da stigne do skijaškog ccentra u Alpima. Jedna od glavnih železničkih linija koja vodi do grada je prekrivena snegom, primoravši putnike da se prebace na autobuse. Nekoliko sastanaka koji su zakazani uoči foruma su otkazani ili odloženi.

foto: EPA

Organizatori se nadaju da će se saobraćaj vratiti u normalu dok ne dođu dugoočekivani gosti poput američkog predsednika Donalda Trampa.

Pošto je napadalo dosta snega, opasnost od lavine i dalje postoji.

foto: AP

Organizatori su iskoristili sneg da zabrane i proteste. Vlasti u švajcarskom zimskom centru Davosu odbile su zahtev levičarskih grupa za održavanje protesta tokom Svetskog ekonomskog foruma (WEF) zbog obilnih snežnih padavina.

foto: EPA

"Zbog ogromne količine novog snega i ekstremnog manjka prostora, neće biti dozvoljeno održavanje protesta u narednim danima", navodi se u saopštenju vlasti iz Davosa.

foto: EPA

Uoči početka sastanka humanitarna organizacija Oksfam objavila je poražavajući izveštaj u kojem se navodi da imovina 42 najbogatija svetska milijardera iznosi 1,1 bilion dolara, koliko ima čak 3,7 milijardi najsiromašnijih ljudi na planeti.

Kurir.rs/Reuters

Foto: Reuters, EPA, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track