INDIJSKI PREMIJER U DAVOSU UPOZORIO NA PROTEKCIONIZAM: Postavljaju se barijere slobodnoj trgovini
Foto: Reuters

CITIRAO I GANDIJA

INDIJSKI PREMIJER U DAVOSU UPOZORIO NA PROTEKCIONIZAM: Postavljaju se barijere slobodnoj trgovini

Planeta -

Indijski premijer Narendra Modi upozorio je danas, otvarajući Svetski ekonomski forum u Davosu, da je nedavni talas trgovinskog protekcionizma, kojim vlade postavljaju barijere slobodnoj trgovini između naroda, zabrinjavajući.

Modi je rekao da su "snage protekcionizma podigle glave protiv globalizacije".

Ne pominjući direktno američkog predsednika Donalda Trampa ili SAD, Modi je istakao da "rešenje ove zabrinjavajuće situacije protiv globalizacije nije izolacija".

foto: Reuters

Indijski premijer citirao je Mahatmu Gandija: "Ne želim da prozori na mojoj kući budu zatvoreni sa svih strana. Želim da vetrovi kultura svih zemalja uđu u moju kuću samouverenošću i tako izađu".

Ovo je prvi put da jedan indijski premijer boravi u Davosu od 1997. godine.

Svetski ekonomski forum u švajcarskom zimskom odmaralištu Davosu okupiće, do 26. januara, svetske lidere i političke i ekonomske elite, u uslovima geostrateških podela na više frontova, koje imaju dalekosežne političke, ekonomske i društvene posledice.

foto: Reuters

Tema ovogodišnjeg 48. foruma je "Izgradnja zajedničke budućnosti u podeljenom svetu", a 2.500 učesnika, među kojima 70 šefova država i vlada, nastojaće da definišu zajedničke akcije i mere za rešavanje globalnih problema.

Prvi put posle gotovo dve decenije najavljeno je i učesće američkog predsednika Donalda Trampa, koji bi trebalo da održi završni govor na Forumu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će, takođe, učestvovati na forumu.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track