(VIDEO) ZABRANILI IM PROTEST U DAVOSU, PA SE PRESELILI U CIRIH: Demonstranti poručili Trampu da nije dobrodošao
Foto: Reuters

DOČEK

(VIDEO) ZABRANILI IM PROTEST U DAVOSU, PA SE PRESELILI U CIRIH: Demonstranti poručili Trampu da nije dobrodošao

Planeta -

Više od hiljadu ljudi protestovalo je u Cirihu zbog predstojećeg dolaska američkog predsednika Donalda Trampa na Svetski ekonomski forum u Davosu.

On će se u Davosu sastati sa brojnim zvaničnicima, a poslednjeg dana skupa, u petak će održati govor. Njegov dolazak je potvrđen juče pošto je bio doveden u pitanje zbog budžetske krize u Vašingtonu.

Bela kuća je saopštila da će se Tramp krajem ove nedelje u Davosu sastati sa predsednikom Ruande Polom Kagameom, izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, kao i britanskom premijerkom Terezom Mej.

foto: Reuters

Na protestnom skupu u Cirihu demonstranti su uzvikivali "Tramp nije dobrodošao" i nosili plakate sa natpisima "izbacite Trampa" i "Uništite svetski ekonomski forum" i "Švajcarska je domaćin nacistima".

Skupovi protiv Trampa organizovani su i u drugim švajcarskim gradovima.

Najavljujući Trampov dolazak u Davos agencija AP piše da je pitanje "kako će nacionalista koji voli dijet koka kolu da se uklopi sa globalistima koji pijuckaju šampanjac".

foto: Reuters

Kako će Tramp da se ponaša na skupu je tema velikih spekulacija, a učesnici pokušavaju da pogode šta će Tramp reći i s kim bi mogao da se sastane na marginama skupa. Dugogodišnji učesnici Davosa kažu da bi moglo da se desi da ne naiđe na najtopliji prijem među onima koji se zalažu za globalnu trgovinu i koji su uznemireni zbog njegovog dolaska na vlast."To je mala zagonetka. Pre svega on će biti u situaciji gde slušaoci neće biti tako prijateljski nastrojeni", rekao je ekonomista Nariman Behraveš.

Trampov odlazak u Davos ohrabrili su potpredsednik SAD Majk Pens i francuski predsednik Emanuel Makron.

foto: EPA

Američki predsednici obično ignorišu godišnja okupljanja u švajcarskim Alpima koja poslednjih 50 godina privlače političare, biznismene i slavne ličnosti da razgovaraju o svetskoj politici i globalnoj saradnji.

Poslednji američki predsednik koji je posetio Davos bio je Bil Klinton 2000. godine. Predsednici Barak Obama, Džordž Buš mladji i Džordž Buš stariji su propuštali Forum, a Ronald Regan se pojavio preko video linka.

Manifestaciju protiv Trampa u Cirihu su organizovali Mladi švajcarski socijalisti i Pokret za socijalizam, a pridružile su im se brojne organizacije protiv globalizacije.

Peticija švajcarske organizacije Campax, pokrenuta 10. januara pod nazivom "Trampe niste dobrodošli, držite se dalje od Davosa" već je sakupila 17.000 potpisa.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track