UKOR SAVEZNIKA: Tramp zauzdava Erdogana
Foto: AP

Lideri SAD i Turske na vezi

UKOR SAVEZNIKA: Tramp zauzdava Erdogana

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp telefonom je razgovarao sa Redžepom Tajipom Erdoganom, predsednikom Turske, o ofanzivi turskih snaga u susednoj Siriji.

Razgovor je obavljen kasno sinoć po zaključenju ovog izdanja Kurira, a uoči Trampovog dolaska u Davos, na Svetski ekonomski forum.

Detalje najavljenog razgovora otkrili su izvori iz Bele kuće, navodeći da će Tramp Erdoganu ukazati na zabrinutost SAD zbog eskalacije nasilja.

" Predsednik će od Erdogana tražiti da se uzdrži od napada na kurdske snage koje su pomagale u ratu protiv Islamske države. Operacije turske armije ne pomažu u borbi protiv islamista, koji su glavna meta u regionu. Veoma ozbiljno smo shvatili pretnje iz Turske i urgiramo da se ona uzdrži od daljih vojnih akcija i da vremenski ograniči dalje angažovanje snaga u Siriji",- rekao je anonimni izvor iz Bele kuće.

Međutim, Erdogan je zadržao čvrst stav. On je juče izjavio da će turska ofanziva u Afrinu na severu Sirije biti nastavljena kako bi se „eliminisale kurdske snage“.

"Operacije će biti nastavljene dok ne bude eliminisan poslednji član kurdske terorističke organizacije", rekao je Erdogan.

On je dodao da će operacija „Maslinova grančica“ biti završena kad se omogući povratak svojim kućama oko 3,5 miliona sirijskih izbeglica iz Turske.

Od početka ofanzive 20. januara stradalo je 80 kurdskih boraca, kao i 28 civila, dok je Ankara izgubila tri vojnika i eliminisala „260 terorista“.

foto: Reuters

Obustaviti izvoz

NEMAČKO ORUŽJE U SIRIJI

Nemačka vlada se suočava s pozivima da obustavi izvoz oružja Turskoj, nakon što su se pojavili navodi da se tenkovi „leopard“ nemačke proizvodnje koriste u turskoj ofanzivi protiv snaga sirijskih Kurda pod nazivom Jedinice za zaštitu naroda (YPG), u sirijskom regionu Afrinu. Turska je trebalo da te tenkove koristi u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Kurir / E.K.

Foto: Reuters, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track