(VIDEO) ZATOČENI NA NIČIJOJ ZEMLJI: Osmočlana porodica primorana da živi na aerodromu, hranili ih radnici avio-kompanija
Foto: YT Printscreen

NI NA NEBU NI NA ZEMLJI

(VIDEO) ZATOČENI NA NIČIJOJ ZEMLJI: Osmočlana porodica primorana da živi na aerodromu, hranili ih radnici avio-kompanija

Planeta -

Osmočlana porodica tri meseca je živela na aerodromu, hranili su ih radnici avio-kompanija.

Jedna mnogobrojna porodica iz Zimbabvea bila je prisiljena da čak tri meseca živi na aerodromu u Bangkoku i to najviše iz straha od povratka u sopstvenu državu.

"U našoj zemlji odigrao se državni udar, bojimo se da se vratimo", kažu oni.

Četvoro odraslih sa četvoro maloletne dece stigli su u Tajland još u maju turističkim vizama, a u oktobru su nameravali da sa aerodroma Suvarnabumi lete za Španiju. Imali su dva presedanja, u Kijevu i Dubaiju, ali upravo u Emiratima je došlo do zastoja u planu. Službenici na aerodromu su otkrili da niko iz porodice nema validne vize za ulazak u Španiju, tako da su ih na kraju ipak vratili u Bangkok.

Pošto su im istekle i turističke vize za Tajland, bili su prisiljeni da ostanu u tranzitnoj zoni na aerodromu. Bilo im je ponuđeno da se vrate kući u Zimbabve, ali oni su bili uvereni da ih odmah po dolasku u zemlju čeka hapšenje, budući da su bili pobornici svrgnutog predsednika Roberta Mugabea. Na kraju morali da se priviknu na život bez života.

Osoblje aerodroma i avio-kompanija svakodnevno im je pomagalo s hranom i odećom, a brojna porodica brojala je dane lutajući po jednoj od najvećih "duty-free" zona na svetu i da se muče gledajući druge kako lete slobodni na sva četiri kraja sveta.

Njihova tragedija izašla je na videlo tek u decembru nakon što se jedan radnik aerodroma slikao s devojčicom iz Zimbabvea i fotografiju objavio na Fejsbuku. U potpis slike je napisao da 'porodica mora da živi ovde zbog nesređene situacije u matičnoj zemlji' i tako alarmirao ljude da pruže ruku pomoći 'zarobljenicima iz Zimbabvea'. Čini se da je apel na kraju urodio plodom pošto je portparol tajlandske imigracione službe potvrdio da je porodica napustila aerodrom u ponedeljak popodne. Navodno su otišli na Filipine gde se nalazi UNHCR-ov kamp za izbeglice. Vrlo je moguće da su se i vratili kući pošto je smena vlasti u Zimbabveu prošla prilično glatko i da je Mugabeov naslednik Mnangagva obećao da se neće obračunavati s političkim protivnicima.

Kurir.rs/Washington Post/Independent

Foto: YT Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track