(FOTO) NJENA FOTOGRAFIJA JE OBIŠLA SVET: Konačno otkriveno ko je Iranka koja je skinula hidžab i postala simbol otpora
Foto: Printscreen/ Twitter/ Armin Navabi, Foto: Printscreen/ Twitter/ Armin Navabi

UHAPŠENA

(FOTO) NJENA FOTOGRAFIJA JE OBIŠLA SVET: Konačno otkriveno ko je Iranka koja je skinula hidžab i postala simbol otpora

Planeta -

Devojka čija je slika postala simbol protesta u Iranu protiv islamističkog režima konačno je identifikovana. Radi se o 31-godišnjoj Vidi Mohamed, majci 19-mesečnog deteta.

Njen identitet je otkrio na Tviteru Armin Navabi, iranski aktivista i osnivač poznate stranice Ateist Republik, koji je 2. januara i objavio sliku koja je obišla svet.

Na toj fotografiji je Vida u trenutku kad se na početku višednevnih protesta u Teheranu popela na platformu skinula svoj hidžab, svezala ga na štap i prkosno njime mahala kao zastavom.

Inače, u ovoj zemlji je nošenje hidžaba zakonom obavezno.

Arman Navabi je kasnije na Tviteru napisao da je žena uhapšena. "Mesto gde je stajala u Teheranu sada je prekriveno cvećem”, dodao je.

Više od tri nedelje kasnije, još se ne zna gde je Vida Mohamed i šta će se s njom dogoditi.

Kako je objasnila Alireza Nader iz RAND korporacije u Vašingtonu, vrlo bitan aspekt protesta su upravo ženska prava: "Žene u Iranu su visoko obrazovane. Uključene su na tržište radne snage, verovatno više nego u ijednoj drugoj zemlji na Bliskom istoku, ali kontinuirano su ugnjetavane. Ovo je deo njihove borbe za njihovu slobodu i prava.”

O nestaloj demostrantkinji oglasio se i Amnesti Internešnal, koji je pozvao iransku vladu da pusti na slobodu ženu koja je uhapšena samo zato što je “mirno protstovala protiv zakonske prisile nošenja hidžaba".

Kurir.rs/ Index.hr

Foto: Printscreen/ Twitter/ Armin Navabi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track