(VIDEO) ISLAMSKA DRŽAVA USRED EVROPE: Francuzi u velikom problemu, štrajk državnih službenika ide na ruku džihadistima
Foto: EPA

odbrojavanje

(VIDEO) ISLAMSKA DRŽAVA USRED EVROPE: Francuzi u velikom problemu, štrajk državnih službenika ide na ruku džihadistima

Planeta -

Prebukirani zatvori u Francuskoj su na ivici pobune nakon dve nedelje nemira, saopštio je u petak ombudsman, dok sindikati tvrde da neće popustiti Emanuelu Makronu.

Upozorenje nezavisnog ombudsmana prati drugi pokušaj ministra pravde da postigne sa čuvarima, čiji štrajk parališe zatvore i tenzije dovodi do tačke ključanja. "Ako se ova kriza ne dovede do kraja, pitanje je šta će se desiti", rekla je Adelajn Hazan, koja nadgleda uslove u 188 zatvora u Francuskoj, u kojima se nalazi oko 70.000 osuđenika, što je jedna od najvećih zatvorskih populacija u Evropi.

Ministar pravosuđa Nikol Belube, optužena je da je preterano oštro kritikovala sukobe čuvara sa zatorenicima, ali je štrajkačima u zamenu ponudila bonuse i poboljšanje mera bezbednosti. Predlog, koji takođe uključuje planove za izolaciju mnogih islamskih militanata i drugih verskih radikalizovanih zatvorenika iz zatvorske populacije, odbijen je od dva od četiri sindikata.

Iako je Makron javno tvrdi da ima poverenje u Belubeovu, ministarka je zabrinuta što njen predlog, drugi za dve nedelje nije prošao. Lider sindikata Fors Ovrie, jedan od najupornijih poregovarača kaže da neće biti predaje.

Čuvari zahtevaju povećanje plata, što bi državu dodatno koštalo oko 80 miliona evra godišnje, izjavio je Fo Emmnuel Bodin. "To nije ništa", rekao je on u intervjuu za CNevs TV.

Kurir.rs/Daily mail

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track