ZEMAN PROSLAVIO POBEDU U SVOM STILU: Rekao da će biti skromniji, a onda je novinaru rekao da ima glas kao mutant
Foto: AP

PONOVO PREDSEDNIK

ZEMAN PROSLAVIO POBEDU U SVOM STILU: Rekao da će biti skromniji, a onda je novinaru rekao da ima glas kao mutant

Planeta -

Predsednik Češke, Miloš Zeman, zahvalio je danas biračima što su mu u petak i danas u drugom krugu direktnih predsedničkih izbora omogućili da i narednih pet godina ostane na čelu Češke, obećao da je to njegova poslednja funkcija u politici, i najavio da će od sada biti manje arogantan i skromniji.

"Pre pet godina mi je poverenje dalo 2,7 miliona birača, a sada 2,8 miliona. U narednih pet godina idem sa poverenjem tih građana Česke i verujem da ih neću razočarati", kazao je Zeman posle prebrajanja glasova sa 99,9 odsto birališta.

foto: AP

Miloš Zeman je kazao da će, pošto je ponovo izabran za predsednika, da će premijeru u pokušaju i lideru stranke ANO, milijarderu Andreju Babišu, dati da još jednom proba da sastavi vladu u koju za sada niko neće, jer se protiv Babiša vodi krivična istraga zbog mahinacija s dva miliona evra evropskih dotacija za njegov porodični biznis.

foto: AP

Iako je danas, posle izborne pobede obećao da će svoj drugi i po Ustavu poslednji petogodišnji mandat obavljati uz više skromnosti, manje arogantno i bahato, Zeman je pobedničku izjavu i kratku konferenciju za novinare odmah iskoristio da izvredja medije.

Izveštaču češkog javnog TV servisa kazao je da ima "glas kao mutant", izjavio je da mu je dnevnik Lidove novini još kada je bio premijer dao povoda da veruje da su "češki novinari budale, a odbio je da odgovori na pitanje nezavisnog nedeljnika Respekt da li će sada iz svog tima skloniti kontroverznog kancelara i savetnika, što je od Zemana tražio i premijer Babiš.

foto: AP

"Ne samo da ću popuniti svoj tim novinarima Respekta i Hospodaržskih novina, nego ću milonera Zdenjeka Bakalu (vlasnika tih medija) angažovati kao savetnika kako da se pokrade Češka", izjavio je ironično Zeman, umesto odgovora na postavljeno pitanje.

Zeman je u drugom krugu izborio vrlo tesnu pobedu od 51,38 odsto glasova na osnovu prebrojenih glasova sa 99,95 odsto birališta dok je naučnik Jirži Drahoš, nezavisni kandidat s podrškom opozicionih konzervativaca i liberala, osvojio 48,61 odsto glasova, dok je odziv birača dostigao za Češku veoma visokih 66,6 odsto.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track