(VIDEO) NAVALJNI UHAPŠEN, PA PUŠTEN: Zbog organizovanja protesta čeka ga 20 dana zatvora
Foto: AP, Foto: AP

POZIVA NA BOJKOT IZBORA

(VIDEO) NAVALJNI UHAPŠEN, PA PUŠTEN: Zbog organizovanja protesta čeka ga 20 dana zatvora

Planeta -

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni danas je uhapšen u centru Moskve zbog kršenja propisa o organizovanju demonstracija, a posle nekoliko sati je pušten, saopštila je danas moskovska policija.

U moskovskoj ulici Tverskaja policija je uhapsila Navaljnog - organizatora demonstracija bez dozvole, navela je policija.

Protiv njega će biti podignuta optužnica za kršenje javnog reda i mira. Navaljni bi po toj optužnici mogao da bude osudjen na 20 dana zatvora.

Navaljni je odveden u lokalnu policijsku stanicu, dodaje se u saopštenju.

Navaljni je ranije danas pozvao svoje pristalice da se okupe u centru Moskve na protestu, iako ga gradske vlasti nisu odobrile. On je odbio druge lokacije koje su mu moskovske vlasti predložile. Moskovska policija je saopštila da se oko 1.000 ljudi okupilo na tom protestu u centru Moskve.

On je poziv za okupljanje pristalica uputio u više od 100 gradova kako bi se izvršio dodatni pritisak na Kremlj, posle niza masovnih protesta prošle godine.

Stotine pristalica Navaljnog okupile su se danas na protestima u više ruskih gradova protiv vlasti, pozivajući glasače na bojkot predsedničkih izbora koji će biti održani 18. marta, a za koje oni tvrde da će biti namešteni, navode zapadni mediji.

Portparol kremlja Dmitrij Peskov izjavio je ranije da su skupovi bez zvanične dozvole i da će rezultirati "određenim posledicama".

Ruski mediji za sada nisu preneli vest o hapšenju lidera opozicije.

Navaljni inače nema prava da se kandiduje na izborima za predsednika Rusije koji su raspisani za 18. mart, jer je krivično osuđivan, a ankete nagoveštavaju da će ruski predsednik Vladimir Putin lako odneti izbornu pobedu.

Kurir.rs/ ABC/ Reuters

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track