(VIDEO) GRAD KOJI SU POTOPILE PILULE:  Američka varošica potrošila 21 milion tableta protiv bolova, ovo je najsmrtonosnija epidemija do sada
Foto: Youtube screenshot/WSJ

tužno

(VIDEO) GRAD KOJI SU POTOPILE PILULE: Američka varošica potrošila 21 milion tableta protiv bolova, ovo je najsmrtonosnija epidemija do sada

Planeta -

Mali gradić Vilijamson u američkoj državi Zapadnoj Virdžiniji drži neslavan rekord.

U protekloj deceniji mesto koje ima svega 3.200 stanovnika potrošilo je 20,8 miliona piliula protiv bolova - oksikodona i hidrikodona. To malo koga može da čudi kada se zna da je i država Zapadna Viržinija prva po broju smrtnih slučajeva od predoziranja upravo tim lekovima.

Predstavnici grada koji ima samo dve apoteke, poslali su upit farmaceutskim kompanijama sa zahtevom da objasne ovu praksu.

Vrhovni tužilac Džef Sešns je u četvrtak najavio obračun sa farmaceutskim kućama i doktorima koji neovlašćeno prepisuju ove lekove, a koji su odgovorni za jednu i od najsmrtonosnijih epidemija.

Broj kompanija koje neće ili ne žele da objasne praksu da se u malim gradovima troši veliki broj pilula protiv bolova je sve veći.

Tužilac iz Virdžinije je još 2016. godine pokrenuo niz postupaka protiv kompanija koje su odgovorne za poplavu lekova protiv bolova u malim gradovima. Odšteta koja se zahteva meri se milijardama dolara.

Inače, dve apoteke u Vilijamsonu su međusobno udaljene samo stotinak metara. Vlasnica jedne tvrdi da je broj lekova preuveličan jer apoteke pokrivaju veliku oblast. Svi lekovi su izdati na recept, tvrdi ona.

Ipak, zanimljivo je da su samo u dva dana u oktobru 2007. apotekama isporučeno 39.000 tableta. Slične isporuke su zabeležene i u nizu manjih gradova u Zapadnoj Virdžiniji.

Samo jedan doktor u ovoj državi je prepisao 40 odsto svih tableta protiv bolova.

U 2016. godini je u SAD od predoziranja lekovima umrlo 42.000 ljudi, od toga 40 odsto otpada na lekove protiv bolova.

Kurir.rs/Washington Post

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track