TRAMP PRETI RUSIJI I KINI: Hoću još atomskih bombi!
Foto: EPA, Foto: EPA

GOVOR O STANJU NACIJE

TRAMP PRETI RUSIJI I KINI: Hoću još atomskih bombi!

Planeta -

Amerika se suočava s mnogim pretnjama - od terorista do Kine i Rusije, pa mora da modernizuje vojsku i pojača nuklearni arsenal, poručio je Donald Tramp, predsednik SAD, u prvom godišnjem obraćanju naciji.

U "govoru o stanju nacije", koji je trajao 80 minuta, šef Bele kuće najavio je oštriju spoljnu politiku.

Obnova sile

"Dok obnavljamo snagu Amerike, obnavljamo našu silu i preko granice. Suočeni smo sa odmetnutim režimima, terorističkim grupama, rivalima poput Kine i Rusije, koji prete našim interesima, našoj ekonomiji i našim vrednostima. U sukobu sa ovim opasnostima, slabost vodi u sukob, dok sila obezbeđuje odbranu. Moramo da modernizujemo i obnovimo naš nuklearni arsenal. Nadamo se da ga nećemo koristiti, ali mora da bude toliko moćan da zaustavi svaki čin agresije", poručio je on.

Možda će se, dodao je, "jednog dana dogoditi magičan trenutak kada će sve zemlje eliminisati nuklearno oružje, ali to neće još desiti".

Tramp je kritikovao Iran, "komunističke i socijalističke diktature" Kubu i Venecuelu, ali i Severnu Koreju.

"Nijedan režim ne ugnjetava svoj narod brutalno kao severnokorejski. Njihovi pokušaji pravljenja nuklearnih raketa mogli bi uskoro da zaprete našoj otadžbini. Vodimo kampanju da to sprečimo", kaže Tramp.

E.K.

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track