ZASTRAŠUJUĆA POJAVA ŠOKIRALA NAUČNIKE: Niko ne zna šta guta ogroman deo zemlje ispod Indijskog okeana
Foto: Profimedia

anomalija

ZASTRAŠUJUĆA POJAVA ŠOKIRALA NAUČNIKE: Niko ne zna šta guta ogroman deo zemlje ispod Indijskog okeana

Planeta -

Stručnjaci već duže vreme pokušavaju da otkriju poreklo neobične pojave u jednom delu Indijskog okeana, gde nedostaje ogroman deo Zemljine mase i na kojem se nalazi udubljenje od 100 metara.

S obzirom na to da Zemlja nije lopta savršenog oblika, i gravitacioni potencijal na njenoj površini menja se od mesta do mesta, a zavisi od gustine materije koja se nalazi ispod nas.

Ranije teorije polazile su od toga da je ova pojava posledica propadanja hladnih i gustih okeanskih ploča u dublji zemljin sloj- mantl.

Profesor Atriji Goš sa Indijskog naučnog instituta kaže da ova pojava i dalje zbunjuje naučnike.

"Postojanje ovog geoida je jedan od najveći problema u izučavanju Zemlje. Reč je o najnižoj gravitacijskoj anomaliji na Zemlji, a naučnici do sada nisu ispeli da se saglase po pitanju njenog porekla. Smatra se da postoji ogroman nedostatak mase u pojasu donjeg mantla koji je uzrok nedosatka Zemljine mase na dnu okeana" objasnio je profesor Goš i dodao:

"Niski gravitacijski potencijal bi značio da će se površina okeana smanjiti. Dakle, ovaj niski geoid bi u dubinu mogao da spusti okean za 100 metara na tom delu. površina okeana bi se smanjila za 100 metara u tom regionu".

Međutim, najnovije istraživanje razvilo je novu teoriju prema kojoj je depresija zapravo posledica izdizanja vrele materije u mentlu ispod Afrike.

"Studija je pokazala da se izvor ove pojave krije u anomaliji manje gustine, koja se prostire na dubini od 300 do 900 kilometara južno od severne oblasti Indijskog okeana. Vreo, plutajući materijal podiže se iz ove zone u pravcu severoistoka, a njegovo kretanje uzrokuje pomeranje indijske tektonske ploče u istom pravcu, što izaziva spomenutu anomaliju", navodi se u istraživanju.

Kurir.rs / Indy100.com

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) OVO JE NAJOPASNIJI POSAO U KINI ! Evo i zašto!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track