(FOTO, VIDEO) ANASTASIJADIS SLAVI POBEDU: Nastaviću da budem predsednik svih Kiprana
Foto: EPA

NOVI STARI PREDSEDNIK

(FOTO, VIDEO) ANASTASIJADIS SLAVI POBEDU: Nastaviću da budem predsednik svih Kiprana

Planeta -

NIKOZIJA - Akutelni predsednik Kipra Nikos Anastasijadis (71), koji je na juče održanim predsedničkim izborima osvojio drugi petogodišnji mandat, poručio je da će nastaviti da bude predsednik svih Kiprana.

"Novi dan sviće sutra, koji zahteva jedinstvo, jer je to potrebno za napredak. Nastaviću da budem predsednik svih Kiprana. Večeras nema pobednika ili gubitnika, postoji samo Kipar za sve nas", rekao je Anastasijadis obraćajući se svojim pristalicama u Nikoziji.

Anastasijadis je osvojio drugi petogodišnji mandat, pobedivši u drugom krugu izbora levičara Stavrosa Malasa, pošto su glasači podržali njegovu politiku ekonomskog oporavka 2013. i njegove pokušaje da postigne pomirenje sa kiparskim Turcima na tom etnički podeljenom ostrvu. Malas je pozvao Anastasijadisa i čestitao mu na pobedi.

foto: Reuters

Na osnovu svih prebrojanih glasova, Anastasijadis, iz hrišćansko-demokratske stranke Demokratski zbor, osvojio je 56 odsto glasova, a Malas 44 odsto.

Anastasijadis je završio pravni fakultet, a magistraturu na Univerzitetu u Londonu. Uspeo je da izvuče ekonomiju Kipra iz žestoke krize u koju je upala 2013, samo nekoliko dana pošto je prvi put izabran za predsednika.

1 / 10 Foto: EPA

On predstavlja političku "staru gardu" i kaže da je zahvaljujući njegovom iskustvu i političkom umeću načinjen napredak u poslednjoj rundi pregovora sa kiparskim Turcima o ponovnom ujedinjenju ostrva kao federaciji sa dve zone.

To je, prema njegovoj oceni, najbliže što su se za više od četiri decenije primakli dogovoru prihvatljivom za obe strane.

Anastasijadis ističe da su mirovni pregovori i dalje njegova glavna briga i obećao je da će ih ponovo pokrenuti ako bude izabran za predsednika.

Kipar je podeljen 1974. godine nakon što je Turska okupirala severni deo ostrva, što se dogodilo ubrzo pošto su u Nikoziji državnim udarom na vlast došli pobornici ujedinjenja sa Grčkom.

foto: EPA

Turska je jedina zemlja koja priznaje "Tursku republiku Severni Kipar" i tamo drži oko 30.000 vojnika.

Južni, grčki deo Kipra je međunarodno priznat i u članstvu je Evropske unije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track