BELA KUĆA O REKORDNOM PADU BERZE: To su kratkoročna kolebanja tržišta
Foto: Profimedia i AP, Foto: Profimedia, AP

NAJVEĆI KRAH U JEDNOM DANU

BELA KUĆA O REKORDNOM PADU BERZE: To su kratkoročna kolebanja tržišta

Planeta -

Bela kuća je sinoć, povodom vesti da je industrijski indeks Dau Džons na njujorškoj berzi u ponedeljak imao najveći dnevni pad od svetske finansijske krize 2008. godine, reagovala ocenom portparolke predsednika SAD Donalda Trampa da "dolazi do kratkoročnih kolebanja tržišta".

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders kazala da je Tramp fokusiran na "dugoročne ekonomske osnove, koje su i dalje izuzetno snažne" i dodala da te osnove uključuju američki ekonomski rast, nezaposlenost na istorijskom minimumu i povećanje zarada zaposlenih.

Godinama na Volstritu nije bilo ovako strašnog dana, a akcije su bile u slobodnom padu, pošto je Dau pao za skoro 1.600 poena, što je bez konkurencije najveći pad u poenima u istoriji tokom jednog dana trgovanja.

Navodi se da su kupci uzvratili i ograničili štetu, ali da je na zatvaranju berzanskog dana Dau i dalje bio u padu u iznosu od 1.175 poena, što je opet najgori rezultat ovog indeksa na zatvaranju ikada zabeležen.

Ukupni pad iznosio je 4,6 odsto, što ipak nije ni blizu uništenja kakva su izazvali takozvani Crni petak iz 1987. godine ili finansijska kriza iz 2008.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia i AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track