TUMBANJE PO CELOM SVETU! PADAJU NJUJORK, LONDON, TOKIO: Evo zašto svetske berze gube kao nikad pre!
Foto: AP, Foto: AP

PREVIRANJA NA FINANSIJSKOM TRŽIŠTU

TUMBANJE PO CELOM SVETU! PADAJU NJUJORK, LONDON, TOKIO: Evo zašto svetske berze gube kao nikad pre!

Planeta -

Berze širom sveta padaju, a američki indeks Dau Džons je izgubio čak 4,6 odsto vrednosti, što je najveći pad za šest i po godina.

Glavni indeksi u Njujorku, Tokiju i Londonu su pretrpeli velike gubitke.

Analitičari pokušavaju da shvate da li je u pitanju kratkoročna korekcija tržišta koja su nedavno postigla rekordne iznose, ili pak znak za dublju zabrinutost.

Berze širom Azije i Evrope doživele su pad. Japanski indeks Nikei je tokom dana imao najveći jednodnevni pad od 1990, ali se do kraja dana nešto oporavio tako da na zatvaranju berze Nikei beleži pad od 4,7 odsto. Hongkonški indeks pao je za 5 odsto, dok je lonskonski FTSE izgubio 3 procenta vrednosti.

Slomovi na berzama širom sveta zapravo su posledica najvećeg pada američkog indeksa Dau Džouns u šest i po godina.

Zašto se to dešava?

Nevolja na tržištu počela je prošle nedelje, kada su se investitori zabrinuli da bi nagoveštaji rasta inflacija i kamatnih stopa, zajedno s rekordnim rastom na tržištu, mogli da ekonomiju SAD izbace iz šina. Energetske kompanije, banke i industrijske firme imale su od petka najteže gubitke.

Povećana inflacija može da podstakne Federalne rezerve da brže podižu kamatne stope, što bi moglo usporiti privredni rast tako što bi pozajmljivanje novca poskupelo i za gradjane i za preduzeća. I prinosi obveznica godinama nisu bili toliko visoki kao do sada. To ih čini privlačnijim za investitore od ulaganja u akcije.

Stručnjaci su više puta upozoravali proteklih meseci da su tržišta akcija i obveznica postala ključala. I neki analitičari kažu da bi trenutni gubici mogli biti dobra stvar.

"Ova korekcija je zdrav razvoj tržišta na duge staze", napisao je u istraživanju u ponedeljak napisao Skot Minerd, globalni investitor.

Zašto turbulencije u SAD utiču na globalna tržišta?

SAD su najveća svetska ekonomija i dom najvećih finansijskih tržišta na planeti. Dolar je referentna valuta za investitore širom sveta.

Ono što se dešava na Volstritu gotovo neizbežno ima uticaj i na ostatak sveta. Tržišta u drugim globalnim finansijskim centrima, poput Londona i Tokija, su posebno osetljiva na to.

Međutim, zatvoreniji sistemi, poput Kine, često su manje pogođeni. Akcije u Šangaju su od četvrtka smanjene za 2,2 odsto, u poređenju sa 8 odsto u Tokiju.

Kurir.rs/ CNN

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) NJEGOVO VELIČANSTVO BITKOIN: 5 činjenica o najčuvenijoj kriptovaluti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja