DANSKA HOĆE DA ZABRANI NOŠENJE BURKI I NIKABA: Za kršenje zabrane novčane kazne i do 1.400 evra!
Foto: Printscreen Index.hr

vlada predlaže

DANSKA HOĆE DA ZABRANI NOŠENJE BURKI I NIKABA: Za kršenje zabrane novčane kazne i do 1.400 evra!

Planeta -

Danska Vlada predložila je danas uvođenje zabrane na nošenje islamskih marama koje pokrivaju lice kao što su nikab i burka na javnim mestima.

" To je potpuno nekompatibilno sa vrednostima danskog društva i predstavlja nepoštovanje prema zajednici da skrivate lice kada se susrećete sa drugima na javnim mestima", rekao je ministar pravosuđa Soren Pape Pulsen.

On je dodao da se zabranom nošenja marama podvlači linija i ističe da se u Danskoj pokazuje međusobno poverenje i poštovanje susretima lice u lice.

Nikab je marama koja ima malo otvore za oči, dok je burka marama koja u potpunosti pokriva glavu i telo sa posebnom trakom preko očiju.

Predlog će da procene nevladine humanitarne organizacije i verovatno će izmene biti unesene. Očekuje se da će Vlada predstaviti predlog zakona na proleće.

Za kršenje ove zabrane predviđena je novčana kazna od 1.000 kruna, odnosno 134 evra. Ukoliko se prekršaj ponovi više puta onda je kazna 10.000 kruna. Francuska je prva evropska zemlja koja je zakonski zabranila nošenje nikaba na javnim mestima.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto printscreen Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track