EKONOMSKA APOKALIPSA U SAD: 4 biliona dolara IZGUBLJENO!
Foto: EPA

PANIKA NA VOLSTRITU: Opasni slom Njujorške berze

EKONOMSKA APOKALIPSA U SAD: 4 biliona dolara IZGUBLJENO!

Planeta -

Trodnevni pad industrijskog indeksa Dau Džons doveo je do potresa na svim svetskim berzama, a gubici mogu imati teške posledice

NJUJORK/BEOGRAD - Najmanje četiri biliona dolara izgubljeno je juče posle najvećeg sunovrata industrijskog indeksa Dau Džons na Njujorškoj berzi od svetske ekonomske krize 2008. godine.

Slom berze počeo je još u petak, kada je Dau Džons na Volstritu pao zloslutnih 666 poena, a nastavljen dramatičnim padom od 1.600 poena u ponedeljak i dodatnih 547 poena odmah po otvaranju u utorak, što je dovelo do gubitaka na svim svetskim berzama - od Australije do Velike Britanije.

Među ekonomistima je zavladala panika da je ovo samo uvod u pravu ekonomsku apokalipsu.

Dr Zoran Grubišić

VEZANE REAKCIJE

Dr Zoran Grubišić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, objašnjava za Kurir da nema konkretnih odgovora zašto je došlo do pada američke berze:

- Neke posledice mogle bi se osetiti u Srbiji, ali je za to potrebno nekoliko vezanih reakcija. Ukoliko Fed podigne kamatne stope, pa to uradi i Evropska centralna banka. Ako bi došlo do tog lanca događaja, onda bi moglo loše da se manifestuje po nas. U smislu pada raspoloženja investitora, manjeg priliva kapitala iz inostranstva...

Preveliki dug

- Deficit od bilion dolara je na vidiku, što će izazvati da dug vlade SAD, kao deo bruto društvenog proizvoda, prevaziđe 100 odsto. Ovo će slomiti i berze i ekonomiju - upozorio je ekonomski analitičar Džordž Magnus.

Izvršni direktor Barkliza Džes Stejli, piše londonski Ekspres, upozorio je da je svet pred velikom ekonomskom krizom i da sve podseća na 2006. godinu.

- Najveća opasnost je to što ako se dogodi finansijski krah, nemamo nikakav plan kako sa tim da se izborimo - rekao je Kenet Rogof, profesor ekonomije na Harvardu.

foto: Profimedia

Ipak, mnogi smiruju javnost i tvrde da je ovaj pad samo korekcija tržišta, a ne i početak haosa.

- Ovo su kratkoročna kolebanja tržišta, predsednik SAD Donald Tramp je fokusiran na dugoročne ekonomske osnove, koje su i dalje izuzetno snažne - rekla je Sara Hakabi Sanders, portparolka Bele kuće.

Opasnost i za Srbiju

Broker i berzanski analitičar Nenad Gujaničić kaže za Kurir da bi najpre trebalo utvrditi kakvog je karaktera aktuelni pad tržišta, te da je preuranjeno govoriti o krizi.

- Primera radi, glavni američki indeksi, posle ovolikog pada, od početka godine su tek u neznatnom minusu. Ukoliko je reč o uobičajenom resetovanju, neće biti nikakvih posledica. Ako se oštrina ovog pada produbi, onda možemo govoriti o manjoj ili većoj ekonomskoj krizi u bliskoj budućnosti u SAD. Ako se sve to dogodi, to će se odraziti negativno na sve privrede sveta, pa i na našu - kaže on.

Činjenice

OD ZLATA DO BITKOINA

- Cene nafte nastavile su da slabe, pri čemu je cena severnomorske nafte „brent“ dostigla jednomesečni minimum pre nego što se stabilizovala na nivou od 67,21 dolar za barel

- Cena fjučersa američke sirove nafte je opala za 0,6 odsto, na 63,87 dolara po barelu, dok je cena zlata u blagom usponu dostižući nivo od 1.340 dolara po unci

- Bitkoin je juče izgubio još 13 odsto vrednosti, spustivši se na 5.920 dolara. U decembru je bitkoin vredeo 20.000 dolara

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Profimedia, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) NJEGOVO VELIČANSTVO BITKOIN: 5 činjenica o najčuvenijoj kriptovaluti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track