(VIDEO) SPEKTAKL! TESLA SE VOZI PO SVEMIRU: Lansirana najsnažnija raketa na svetu! U njoj je specijalan teret! Dovoljno snažna za slanje i čoveka na Mars!
Foto: Printscreen Facebook

potrošio 90 miliona dolara

(VIDEO) SPEKTAKL! TESLA SE VOZI PO SVEMIRU: Lansirana najsnažnija raketa na svetu! U njoj je specijalan teret! Dovoljno snažna za slanje i čoveka na Mars!

Planeta -

Kompanija "Spejseks" američkog milijardera i inovatora Ilona Maska lansirala je raketu "Falkon hevi", za koju se tvrdi da je najsnažnija na svetu.

U kompaniji ekscentričnog bogataša navode da bi ovo mogao da bude veliki korak napred u ambicioznom planu da ljudi u bliskoj budućnosti zakorače na površinu Marsa.

Raketa, koja je poletela s Floride, visoka je 70 metara. "Falkon hev"# je izgrađen iz tri jezgra "Falkona 9", što raketi daje izuzetnu snagu koju podupire 9 "Merlin" motora. U prevodu, radi se o 27 manjih potisnika zahvaljujući kojima "Falkon hevi“ u orbitu može da ponese do 63 tone tereta.

Ukoliko se ta raketa pokaže kao uspešna, Mask može da računa na to da u svojoj floti ima raketu dovoljno snažnu za slanje čoveka na Mars.

Raketa na svom probnom letu nosi i poseban teret, a to je crveni Teslin automobil - "roadster" za čijim volanom sedi lutka koju su nazvali Starman.

"Roadster" će otići 400 miliona kilometara od Zemlje i kretaće se brzinom 11 kilometara u sekundi. Na automobilu će biti zakačene tri kamere koje bi trebalo da obezbede neverovatne poglede.

"Volim pomisao o automobilu koji beskonačno vozi kroz svemir. Možda ga otkriju vanzemaljske rase u budućnosti", poručio je na Tviteru Ilon Musk.

Upotreba ove rakete koštaće oko 90 miliona dolara, što je mnogo jeftinije od rakete "Delta IV", kompanije ULA, čije lansiranje košta 350 miliona dolara.

Kurir.rs

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track