(VIDEO) OVOG DEČAKA SU NEKADA MALTRETIRALI U ŠKOLI, A DANAS JE NA VRHU SVETA: Evo kako je izgledao život uspešnog biznismena koji je upravo ispisao nove stranice istorije!
Foto: Profimedia

REVOLUCIONAR

(VIDEO) OVOG DEČAKA SU NEKADA MALTRETIRALI U ŠKOLI, A DANAS JE NA VRHU SVETA: Evo kako je izgledao život uspešnog biznismena koji je upravo ispisao nove stranice istorije!

Planeta -

Jedan od najuspešnijih biznismena i inovatora današnjice prevalio je dug put do vrha.

Nekada povučeni dečak je juče uspešno lansirao u orbitu raketu “Falkon hevi”, u kojoj je bio ukrcan i jedan blještavo crveni "Tesla roadster".

Ovaj događaj će ostati zabeležen u istoriji iz više razloga – osim što se po prvi put jedan automobil našao u svemiru, ova raketa će omogućiti nošenje težih tereta u svemir i, potencijalno, ljudskih posada na Mesec i Mars. "Falkon hevi" može da ponese 64 tone tereta, što je više od “boinga 737”, sve sa putnicima, osobljem, teretom i gorivom.

Ilon Mask je rođen u Pretoriji, u Južnoj Africi. Kao dečak je bio pomalo nespretan, ali je voleo da čita. Mask kaže da je zavisnik od knjiga i da je kao tinejdžer ponekad čitao dva romana dnevno. Naročito su ga zanimali kompjuteri i naučna fantastika.

foto: fonet/AP

Ilonov otac je psihički zlostavljao decu, a u školi je dečak bio i fizički maltretiran, zbog čega je otišao u Ameriku.

Mask je majci zahvalan što ga je naučila važnosti stvaranja sopstvenih prilika.

Jednom prilikom su ga u školi deca gurnula niz betonsko stepenište, a jednom su ga toliko prebili da je primljen u bolnicu.

Posle samo dva dana na elitnom Univerzitetu Stenford prekinuo je studije fizike kako bi osnovao firmu. Četiri godine kasnije prodao ju je za 19 miliona evra. Osnovao je kompaniju za plaćanje posredstvom interneta iz koje se kasnije razvio “Pejpal”. Akcije u preduzeću prodao je 2000. za 150 miliona dolara.

Dok je bio na koledžu izveo je eksperiment u kome je mesec dana trošio za hranu samo jedan dolar dnevno. Tada je uglavnom živeo od rezanaca, a da bi sprečio nedostatak vitamina C, dodavao je crvenu papriku.

foto: Reuters

Mask je danas osnivač i izvršni direktor aeronautičke kompanije "Spejs X", koosnivač, izvršni direktor i dizajner proizvoda u kompaniji "Tesla motors", i predsednik Solarnog grada. Takođe je osnivač kompanije "SpejsX", i suosnivač kompanija "PejPal", "Tesla motors" i "Zip2".

Napravio je i najveću litijum-jonsku bateriju u svetu i smestio je u Australiju. Mask takođe želi da revolucionarno izmeni transport. Osmislio je futuristički super-brzi transportni sistem poznat pod nazivom "Hajperlup", a njegova kompanija “Boring” radi na razvoju sistema tunela za transport brzinom od 1.200 km/h.

foto: Reuters

Prvu kuću u uglednoj četvrti Los Anđelesa Bel Er platio je 15 miliona evra. Danas poseduje još četiri vile u komšiluku, a jedna od njih će biti pretvorena u privatnu školu, u kojoj će nastavu pohađati njegovih pet sinova zajedno sa decom prijatelja.

foto: Profimedia

U Holivudu je javna tajna da je Mask poslužio scenaristima filma “Ajronmen” kao uzor za lik superbogatog, ekscentričnog genija Tonija Starka. U drugom delu se i sam Mask pojavio, a zauzvrat su mogli da snimaju u jednoj od Teslinih fabrika automobila.

Maskova kompanija "Spejs X" juče je uspešno lansirala raketu "Falkon hevi" koja je u svemir odnela "Teslin" automobil. U pitanju je prvi ovakav poduhvat u istoriji, a posebno je značajan jer su se dve komponente uspešno vratile na Zemlju što predstavlja prekretnicu u raketnoj industriji i može poslužiti za razvoj superbrzih letova na našoj planeti.

Ilon Mask danas se smatra jednim od najuspešnijih biznismena na svetu.

Od 2010. do 2016. Mask se dva puta venčao britanskom glumicom Talulom Rajli. Ima pet sinova iz prvog braka sa Džastin Mask. Donedavno je bio u vezi sa glumicom Amber Herd, a spekuliše se da se i dalje zabavljaju.

Kurir.rs/Biography.com Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja