NOĆNA MORA DOMAĆINA OLIMPIJSKIH IGARA: Gde će sedeti Majk Pens a gde Kimova sestra, kome dati bolje mesto?
Foto: Reuters/ Damir Sagolj, EPA /Franck Robichon

ZATEGNUTO NA iGRAMA POMIRENJA

NOĆNA MORA DOMAĆINA OLIMPIJSKIH IGARA: Gde će sedeti Majk Pens a gde Kimova sestra, kome dati bolje mesto?

Planeta -

Iako protokl ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu predviđa da potpredsednik SAD Majk Pens i mlađa sestra Kim Džong-una, Kim Jo-džong sede blizu jedno drugog, visoki zvaničnici obe zemlje trvde da ne postoje namere za susret tokom boravka u Južnoj Koreji.

To je domaćinima Olimpijskih igara, koje su već nazvane "Igre pomirenja", zadalo velike muke s utvrđivanjem rasporeda sedenja VIP zvanica, pa tako postoji zabrinutost da će ceremonijom otvaranja vladati neprijatna atmosfera.

Međunarodni olimpijski komitet je organizaciju sedenja prepustio domaćinima, a predsednik Tomas Bah je rekao da mu ne pada na pamet da "napravi grešku mešajuće se" jer bi to bio "recept za katastrofu"

"To je prava noćna mora... Koliko blizu jedno drugom bi trebalo da sediti gosti iz Amerike i Severne Koreje kada Vašington javno osuđuje Pjongjang i nameće mu sankcije? I ko bi trebalo da dobije bolje mesto", rekla je osoba upoznata s planiranjem rasporeda sedenja.

foto: Reuters /Kim Hee-chul/ Pool

Pens je najavio da će SAD uskoro Severnoj Koreji nametnuti najstrožije i najagresivnije ekonomske sankcije do sada. Pensu će se na Olimpijskim igrama pridružiti i otac Ota Varmbijera, američkog studenta koji je bio zatvoren u Severnoj Koreji i koji je preminuo samo nekoliko dana nakon što je u komi vraćen u SAD, prošle godine.

foto: AP

Kim Jo-džong je najavila je da će prisustvovati Igrama i da će tako postati prvi član vladajuće porodice Sjeverne Koreje koji će preći granicu između dve države, koje formalno još uvek ratuju.

Kimov sestra, zadužena za propagandu bratovog režima, nalazi se na američkoj crnoj listi, a nagađa se da bi tokom Igara mogla da prenese Kimovu poruku Južnoj Koreji.

U znak dalje normalizacije odnosa, portparol predsednika Južne Koreje najavio je da će se sa delegacijom Severne Koreje sastati na ručku u subotu.

Kurir.rs / Theguardian.com

Foto: Reuters/ Damir Sagolj, EPA /Franck Robichon

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO)OVAKO PLEŠU SPECIJALKE VELIKOG VOĐE!Na paradi u Pjongjangu one su izazvale najveću pažnju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track