NETANIJAHU: Zadali smo težak udarac iranskim i sirijskim snagama
Foto: AP

POSLE OBARANJA AVIONA

NETANIJAHU: Zadali smo težak udarac iranskim i sirijskim snagama

Planeta -

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da je izraelsko ratno vazduhoplovstvo koje je izvelo niz napada na Siriji, nanelo "težak udarac" Iranu i snagama sirijskog režima.

Izrael je u subotu napao 12 meta u odgovoru na ulazak iranskog drona u vazdušni prostor Izraela.

Bili su to najjači napadi Izraela na susednu Siriju od početka tamošnjeg građanskog rata 2011. godine i najrazorniji avionski napad na tu zemlju posle više decenija.

"Naneli smo težak udarac iranskim i sirijskim snagama", rekao je Netanijahu na sednici Vlade i dodao da će njegova zemlja napasti svakog ko pokušaju da je napadne.

Izrael je nastojao da se drži po strani od građanskog rata u Siriji, ali je povremeno napadao konvoje vozila koja su prevozila oružje, verujući da je namenjeno proiranskom libanskom Hezbolahu koji se bori na strani snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Međutim, pošto se sirijski rat smiruje, izraelski zvaničnici upozoravaju da se Iran i šiitski saveznici Asada učvršćuju u Siriji i mogli bi da napadnu Izrael. Zato izraelski lideri smatruju da je jučerašnje bombardovanje "jasna poruka Iranu".

U jučerašnjim napadima izraelski avioni su bili na udaru žestoke sirijske protiv-avionske vatr. Izraelska strana nije potvrdila da je neprijateljska vatra oborila njen lovački avion F-16, mada su neki izraelski mediji tako izvestili, dok su se oba pilota spasla katapultiranjem, pre no što se avion srušio na severu Izraela.

Neki izraelski avion je poslednji put oboren 1982. godine, u ratu sa susednim Libanom.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track