(FOTO, VIDEO) ZAVIRITE U SODOMU I GOMORU STAROG RIMA: Ovi crteži otkrivaju detalje orgija koje su se odvijale u bordelima drevne Pompeje
Foto: Wikipedia/Thomas Shahan

antičke perverzije

(FOTO, VIDEO) ZAVIRITE U SODOMU I GOMORU STAROG RIMA: Ovi crteži otkrivaju detalje orgija koje su se odvijale u bordelima drevne Pompeje

Planeta -

Antički grad Pompeja na jugu Apeninskog poluostrva najpoznatiji je po stravičnoj erupciji koja je 24. avgusta 79. godine naglo ubila čitav život u gradu, a sve u njemu ostalo je zarobljeno pod debelim slojem lave i vulkanske prašine. Arheološka istraživanja započela su tokom 18. veka, kada je grad ponovno otkriven, i tada je iskopan veći deo grada, uključujući trgove, hramove, pozorišta, javna kupatila, ali i bordel.

Pronađeni eksponati erotske umetnosti doneli su potpuno novi pogled na antičku kulturu i rimsku umetnost, a čak se smatralo da je erupcija Vezuva bila i "Božja kazna" zbog seksualne raskalašnosti i greha u kom su stanovnici živeli.

Upravo crteži na zidovima otkrivaju zanimljive aktivnosti antičkih Rimljana.

Bordel je nekada bio mesto okupljanja bogatih trgovaca i političara, kao i vrlo popularna lokacija u gradu.

foto: Wikipedia/Thomas Shahan

Istraživači veruju da erotski crteži koji prikazuju grupni seks i razne druge seksualne činove zapravo predstavljaju usluge koje su nudile tamošnje prostitutke, nešto poput slikovitog cenovnika.

Sam bordel je otkriven u 19. veku a iako nije ni najluksuznije ni najvažnije političko otkriće, mesto je koje turisti najviše posećuju.

Neki od crteža prikazuju i istospolne seksualne odnose, koji očigledno nisu bili tabu u antici. Muškarci, posebno mladi i oslobođeni nekadašnji robovi, prodavali su svoja tela i muškarcima i ženama.

foto: Wikipedia/Thomas Shahan

Erotski život prostitutki iz Pompeje nedavno je ilustrovao profesor Univerziteta Vestern, Keli Olson. On se fokusirao na ulogu žena u rimskom društvu, kao i na vrlo otvorenu seksualnost vidljivu na brojnim freskama i skulpturama.

Javna kuća u Pompejima se zvala Lupunar, a danas je mesto pod zaštitom UNESKA kao deo svetske kulturne baštine. Pre dve hiljade godina prostitucija je bila legalna, a seksualni radnici su najčešće dolazili iz Grčke i drugih država pod rimskom vlašću.

Naučnici su identifikovali 120 urezanih natpisa, zajedno sa imenima zaposlenih radnika u kupleraju i popularnim klijentima. Mnogi od njih obuhvatali su i oglase u kojima se prostitutke, kako muške tako i ženske, hvale svojim seksualnim talentima i onim u čemu smatraju da su najbolji.

foto: Wikipedia/Thomas Shahan

Na spratu bordela nalazi se pet soba, a svaka od njih ima i terasu s koje su prostitutke mamile, dozivale i dražile klijente. Istoričari pretpostavljaju da su seksualni radnici tada morali da plaćaju porez pa su se pridržavali određenih propisa da bi se razlikovali od drugih ljudi.

Na primer, žene su morale da nose ogrtač crveno-smeđe boje, a kosu su bojile u plavo. Osim toga, prostitutke su se delile i u nekoliko kategorija, s obzirom na to koju su klijentelu posluživale, kao i koje su usluge obavljale.

Koliki uticaj na buđenje mašte imaju ovakvi crteži, dokazuje slučaj iz 2014. u kom je uhapšeno troje turista zbog "uprizorenja scena sa zidova".

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja