POBUNA U ANGELINOJ STRANCI: Kancelarku krive da je sva najvažnija mesta prepustila drugima
Foto: EPA

KOALICIONI PREGOVORI

POBUNA U ANGELINOJ STRANCI: Kancelarku krive da je sva najvažnija mesta prepustila drugima

Planeta -

Četvrti kancelarski mandat već previše košta predsednicu nemačke vlade Angelu Merkel - došlo je do prave pobune u njenoj Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU).

Funkcioneri i članovi CDU besni su zbog toga što je kancelarka, koja je na vlasti već 12 godina, zarad novog mandata najvažnija mesta u vladi prepustila koalicionim partnerima, pa zahtevaju izbor naslednika.

foto: Reuters

Kristean Vagner, uticajni član CDU, ističe da stranka i njena liderka posle izborne katastrofe moraju da razmišljaju o promenama.

"Istina je da se u stranci još ne razgovara otvoreno o nasledniku Angele Merkel, ali taj trenutak se približava", rekao je on.

Sličan stav ima i Paul Cimijak, lider mladih u CDU.

foto: Fonet/AP

"Stanje u stranci je gore od lošeg", rekao je.

Dnevnik Zidojče cajtung prenosi da je "postmerkel" era u CDU već počela, da je njena moć u stranci znatno opala i da se strankom širi opasno raspoloženje.

Jedan od osnovnih razloga za to je taj što je Merkelova, zarad dogovora o vladi, socijaldemokratama (SPD) prepustila mesto ministra finansija, koje je vodio Volfgang Šojble.

"To je veliki ustupak", naveo je Volfgang Bozbah.

Uticajni nedeljnik Špigl je stanje u kancelarkinoj stranci opisao karikaturom na naslovnoj strani.

Na njoj je Angela Merkel prikazana potpuno gola i bez odeće, koju su joj odneli lideri SPD.

"Gubitak mesta ministra finansija je bolan, ali prihvatljiv jer su druge mogućnosti bili prekid pregovora i izlazak na nove izbore. Neću prepustiti mandat. Obavezala sam se pred narodom za četiri godine i svakako ću poštovati to obećanje", poručila je Merkelova.

Kancelarka Angela Merkel pozvala je mlade članove njenog CDU da popune upražnjena mesta u novoj vladi.

"Moramo da obezbedimo to da za ministarska mesta ravnopravno konkurišu i mladi, a ne samo stariji od 60 godina", rekla je ona.

Kurir.rs

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track