ULTIMATUM PREDSEDNIKU JUŽNE AFRIKE ZUMI: Ako za 48 sati ne daš ostavku, tvoja partija će te smeniti!
Foto: EPA/NIC BOTHMA

ANC PRESEKAO

ULTIMATUM PREDSEDNIKU JUŽNE AFRIKE ZUMI: Ako za 48 sati ne daš ostavku, tvoja partija će te smeniti!

Planeta -

JOHANESBURG - Afrički nacionalni kongres (ANC), vladajuća partija u Južnoj Africi, odlučio je da smeni Džejkoba Zumu (75) sa mesta predsednika države.

Vladajuća partija je takvu odluku donela posle maratonskog sastanka koji je trajao 13 sati, a održan je u četiri oka između Zume i njegovog naslednika Sirila Ramafose, naveo je neimenovani zvaničnik.

Ramafosa je u decembru izabran na čelo ANC, 106 godina stare partije, tesno pobedivši bivšu Zuminu ženu, Nkosazanu Dlamini-Zumu.

Ukoliko Zuma ne prihvati da ode sa mesta predsednika i ne podnese ostavku u narednih 48 sati, očekuje ga glasanje o poverenju u parlamentu, gde će, kako se očekuje, izgubiti.

Zuma veruje da je žrtva zavere za zapada i sudeći prema postu njegove supruge Tobeke Madiba-Zuma na Instagramu, nema nameru da ode s mesta šefa države.

Južnoafrička ekonomija u stagnaciji je tokom Zumine devetogodišnje vladavine, a banke i rudarske kompanije nisu voljne da investiraju u toj zemlji zbog široko rasprostranjene korupcije i nestabilnosti.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Nic Bothma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track