(VIDEO) RADE KRALJICI IZA LEĐA: Velika organizacija raspravlja o  nasledniku Elizabete druge
Foto: EPA

grupa država

(VIDEO) RADE KRALJICI IZA LEĐA: Velika organizacija raspravlja o nasledniku Elizabete druge

Planeta -

Zemlje Komonvelta koje su nekada činile britansku imperiju započele su tajne konsultacije o tome ko bi mogao da nasledi kraljicu Elizabetu II na čelu te organizacije, objavio je BBC.

Pitanje je veoma osetljivo jer uloga čelnika britanskog carstva, odnosno Komonvelta se ne prenosi automatski na princa od Velsa nakon što kraljica umre. Formirana je visoka grupa kako bi razmotrila pitanje upravljanja međunarodnom organizacijom Komonvelta. Najavljeno je da će predstavnici država razmatrati generalno rad komonvelta, ali BBC saznaje da je najvažnije pitanje šta će se dešavati kada kraljica koja u aprilu puni 92 godine, umre.

Grupa koja je formirana će podneti izveštaj šefovima država i vlada Komonvelta koji će biti održan u aprilu i za koji se smatra da će biti poslednji kom će Elizabeta II prisustvovati. Drugi izvori BBC tvrde da će se o nasledniku razgovarati tek na sastanku šefova država i vlada u aprilu i to u delu iza zatvorenih vrata Vindzorske palače. Kraljica je na čelu organiyacije još od krunisanja 1953. godine. Komonveltje danas organizacija koja ima 53 države članice.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track