BRUKA U HOLANDIJI: Šef diplomatije dao ostavku posle laži o Putinu
Foto: AP

PRIZNAO DA JE LAGAO

BRUKA U HOLANDIJI: Šef diplomatije dao ostavku posle laži o Putinu

Planeta -

Holandski ministar spoljnih poslova, Halbe Zijlstra, podneo je ostavku samo dan posle priznanja da je lagao da je 2006. godine čuo komentare ruskog predsednika Vladimira Putina o planovima za "Veliku Rusiju".

Zvaničnici su priznali da je ovim potezom njegov kredibilitet poljuljan do te mere da on više ne može da bude na poziciji ministra.

Tokom predizborne kampanje pre dve godine, Zijlstra je rekao da je 2006. godine bio u Putinovom društvu kada je čuo kako lider Kremlja govori o planovima za "Veliku Rusiju" koja bi, navodno, obuhvatila i Belorusiju, Ukrajinu i baltičke zemlje, "a da bi bilo dobro imati i Kazahstan".

Međutim, Zijlstra je intervjuu holandskom dnevniku De Volkskrant priznao da nikada nije bio na sastanku s Putinom i da je za navodni Putinov komentar čuo "iz druge ruke".

"Bio sam u zadnjem delu prostorije, ali sam jasno mogao da čujem Putinov odgovor na pitanje o tome šta smatra velikom Rusijom", rekao je Zijlstra na tadašnjem skupu svoje Narodne partije za slobodu i demokratiju, koja predvodi novu holandsku vladu.

foto: EPA

Priznanje šefa holandske diplomatije objavljeno je uoči njegovog sastanka s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, koji je zakazan za sredu. Odnosi između Rusije i Holandije su, inače, zahladneli otkako je avion malezijske aviokompanije MH17 srušen jula 2014, sa 196 holandskih državljana u letelici. Holanđani su okrivili Ruse za obaranje tog aviona i istragu fokusirali na identifikovanje osumnjičenih, kojima će se suditi u Holandiji.

Kurir.rs/RT

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track