UMRO DANSKI PRINC HENRIK: Dugo je žalio što nije postao kralj umesto svoje žene, odbio i da ga sahrane pored nje!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

U 83. GODINI

UMRO DANSKI PRINC HENRIK: Dugo je žalio što nije postao kralj umesto svoje žene, odbio i da ga sahrane pored nje!

Planeta -

Danski princ Henrik, suprug kraljice Margrete, preminuo je u utorak u 83. godini.

"Njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ Henrik umro je u utorak 13. februara u 23.18 u Zamku Fredensborg", navodi se u zvaničnom saopštenju Palate.

Prema izveštajima medija, članu kraljevske porodice rođen u Francuskoj dijagnostifikovan je benigni tumor pre dve nedelje. Nakon bolesti koja je navodno počela tokom privatne turneje na Bliskom istoku, princ Henrik je bio hospitalizovan. Drugi izvori tvrde da su doktori dijagnostikovali Henrik pneumoniju krajem januara dok je bio na putovajnju u inostranstvu.

Kasnije je prebačen iz bolnice u Kopenhagenu nazad u kraljevski zamak, gde je želeo da provede "poslednje dane" sa svojom porodicom.

Henrikov sin, princ Frederik, bio je prisiljen da napusti Zimsku olimpijadu u petak, zbog bolesti svog oca.

Henrik se oženio kraljicom Margreom II 1967. godine. Imaju dva sina, prestolonaslednika Frederika i princ Joahima.

Henrik je 2017. godine objavio da neće biti sahranjen pored žene u katedrali u Roskildeu, gde se danski monarsi sahranjuju od 1559. godine.

Iz palate nisu izneti razlozi za Henrikovu odluku, ali se zna da se princ (83), rođen u Francuskoj, dugo žalio jer nije postao kralj umesto svoje žene, koja krunu nosi od 1972. godine.

Ustavnim promenama iz 1953. omogućeno je da i žene mogu da naslede presto, što je otvorilo put Margreti, ali Henrik čak ni pre toga ne bi postao kralj.

U četvrtak je saopšteno da je kraljica (77) prihvatila odluku svog supruga, ali da to nije promenilo njene planove za sahranu. Ona je ranije naručila specijalni sarkofag za njih dvoje u katedrali.

Henrik se prošle godine povukao iz javnog života.

Kurir.rs/ Dejli mejl

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track