FRANCUSKINJE PRAVE LOMAČU,  VELŠANI POKLANJAJU KAŠIKE: Evo kako se širom sveta slavi Dan zaljubljenih!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

ŠTA VI RADITE DANAS?

FRANCUSKINJE PRAVE LOMAČU, VELŠANI POKLANJAJU KAŠIKE: Evo kako se širom sveta slavi Dan zaljubljenih!

Planeta -

Dan zaljubljenih se slavi širom sveta svakog 14. februara uz cveće, čokoladu i neizostavnu romantiku, ali ne slavi se ovaj dan svugde isto.

Ovaj dan je zapravo i verski praznik koji proslavljaju i pravoslavna i katolička crkva, jedna Svetog Trifuna, druga Svetog Valentina.

Počev od 14. veka, Svetog Valentina na Zapadu smatraju i pokroviteljem zaljubljenih.

Ukoliko želite da ove godine proslavite Dan zaljubljenih na nešto drugačiji način pogledajte šta se to praktikuje u svetu i možda pronađete neki zanimljiv običaj koji ćete prihvatiti.

foto: Profimedia

Vels

U Velsu se daruju takozvane Ljubavne kašike, lepo izrezbarene drvene kašike koje momci daruju devojkama prema kojima gaje osećanja. Ova tradicija postoji stotinama godina a prvi sačuvan primerak ovakve kašike datira iz 1667. Godine i čuva se u muzeju u Kardifu.

Japan

Momcima će se svideti kako Japanci proslavljaju ovaj dan. Naime u Japanu sve žene poklanjaju muškarcima čokoladu. Čokoladni poklon dobiće svi, od kolega, komšija, muževa do prijatelja i šefova. Pri tome treba obratiti pažnju jer se Honmei čokolada poklanja voljenom muškarcu, dok se Giri čokolada poklanja prijateljima i kolegama. Muškarci će uzvratiti poklonima mesec dana kasnije i to sa poklonima u vidu bele čokolade. Ovaj običaj se naziva Beli dan.

foto: Profimedia

Finska

U Finskoj se, pak, ovog dana se slavi prijateljstvo. Tokom ovog dana dele se sitni pokloni, čestitke i čokoladne bombonjere prijateljima i porodici. Bitno je napomenuti da su pošiljaoci anonimni pa pravu zabavu predstavlja otkriti ko nam je poslao poklon.

Italija

Možete pretpostaviti da će Dan zaljubljenih u Italiji imati veze sa Romeom i Julijom. Pa je tako na ovaj dan Verona centar sveta i preplave je pisma. Italijani ispisuju ljubavne poruke svojim dragim osobama ili onima koje “simpatišu”, te oni koji su u potrazi za srodnom dušom, i sva ta pisma šalju Juliji kako bi im ostvarila želju.

Francuska

U francuskoj pokrajini Indre postoji jedno malo selo Saint Valentin koje ovog dana bude preplavljeno brojnim posetiocima iz čitavog sveta koji su odlučili da baš na ovom mestu obnove svoje ljubavne zavete. Proslava ovog dana u ovom selu traje tri dana.

foto: Profimedia

S druge strane postoji još jedan manje romantičan običaj koji je nekada bio rasprostranjen u Francuskoj. Naime, tog dana muškarci koji su slobodni uzvikuju pozive kroz prozore svojih kuća sve dok im neka slobodna devojka ili žena ne odgovori. Ako se dotičnom gospodinu dama koja mu je odgovorila ne dopadne on je ostavlja u potrazi za drugom. Ove žene koje su ostavili zbog drugih napraviće lomaču na kojoj će spaliti fotografije muškaraca koji su ih povredili u prošlosti. Neće vas iznenaditi da je kasnije ovaj običaj zabranjen.

Engleska

U Engleskoj 18. veka slobodne dame su te večeri na jastuk postavljale 4 ili 5 lovorovih listova, po jedan u svaki kraj jastuka i možda jedan u sredinu kako bi prizvale slatke snove o budućem životnom saputniku.

Tajvan

Ukoliko imate simpatiju na Tajvanu budite pažljivi koliko crvenih ruža poklanjate! Naime, ukoliko svojoj simpatiji poklonite jednu crvenu ružu to je jednostavno romantičan gest, ali 99 ruža znači “zauvek”, dok ćete sa 108 ruža zaprositi svoju simpatiju.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track