PREDSTAVNIK MUSLIMANA U FRANCUSKOJ: Makron da se ne meša u islam
Foto: Reuters / Ludovic Marin/ Pool

Ahmet Ogra

PREDSTAVNIK MUSLIMANA U FRANCUSKOJ: Makron da se ne meša u islam

Planeta -

Vodeći predstavnik francuskih muslimana pozvao je danas francuskog predsednika Emanuela Makrona da se ne meša u organizaciju islama, druge najveće veropispovesti u Francuskoj, a taj apel je usledio nekoliko dana nakon što je Makron najavio da će "reorganizovati islam u zemlji".

"Svako mora da se drži svoje uloge", rekao je Ahmet Ogra, predsednik Francuskog saveta za muslimansku veru (CFCM).

Kako je Ogra istakao, "muslimanska vera je religija i, kao takva, vodi računa o sopstvenim domaćim pitanjima, a poslednje što želite je da vam država bude čuvar".

foto: Profimedia

Ogra je Francuz turskog porekla, a od polovine 2017. nalazi se na čelu CFCM, organizacije osnovane pre 15 godina s ciljem da smanji zabrinutost zbog radikalnih propovednika i neguje domaću formu islama koji bi se bolje uklopio u tradicionalnu francusku podelu crkvenih i državnih pitanja, navodi britanska agencija.

Makron je u nedelju poručio da želi da reorganizuje islam u Francuskoj kako bi muslimansku veru uveo u mirne odnose sa državom i drugim veroispovestima, ali se i u potpunosti priključio borbi protiv fundamentalizma, sačuvavši uz to i "nacionalno jedinstvo".

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuters / Ludovic Marin/ Pool

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) TAČI:“SPORAZUM SA BEOGRADOM BEZ PRIZNANJA, ALI KOSOVO U UN-u“?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track