(VIDEO, FOTO) ŠKOLSKI DRUGOVI O NAPADAČU S FLORIDE: Uvek je bio uvrnuti samotnjak zaluđen oružjem, mislili smo da ako će iko ovo uraditi, to će biti on!
Foto: Printscreen Instagram, Reuters

I NIKO NIJE REAGOVAO

(VIDEO, FOTO) ŠKOLSKI DRUGOVI O NAPADAČU S FLORIDE: Uvek je bio uvrnuti samotnjak zaluđen oružjem, mislili smo da ako će iko ovo uraditi, to će biti on!

Planeta -

Nikolas Kruz (19), napadač koji je poluautomatskom puškom pobio 17 učenika i profesora srednje škole "Mardžori Stounmen Daglas" u Parklendu, koju je i sam donedavno pohađao, oduvek je problematična osoba, kažu oni koji su ga poznavali.

Kruz se mirno predao se policiji nedugo posle pucnjave.

foto: Reuters

Nikolas Kruz, masovni ubica

Šerif Skot Izrael kaže da je pucao iz poluautomatske puške AR-15, koju je lako nabaviti u većem delu SAD. Rafalna paljba, karakteristična za ovaj tip puške, čula se na amaterskom video-snimku koji je napravljen u jednom razredu. Na snimku se vide učenici koji su se sakrili ispod stolova i ispružili na podu dok se napolju čuju krici.

Jedan od preživelih učenika, Danijel Huerfano, rekao je da je prepoznao Kruza sa jedne fotografije koju je video na Instagramu, na kojoj je Kruz pozirao sa puškom.

"Bio je kao onaj uvrnuti klinac...kao samotnjak", objašnjava Huerfano.

1 / 5 Foto: Reuters

Dakota Mačler, takođe učenica škole u kojoj se dogodila pucnjava, bila je nekada blizak prijatelj sa napadačem, međutim, za AP je rekla da ga nije videla više od godinu dana. Ona je navela da je Kruz na Instagram kačio objave o ubijanju životinja, kao i da je pričao da vežba pucanje vazdušnim pištoljem u svom dvorištu. Kako je navela, prekinula je kontakt sa Kruzom jer je je pretio njenoj prijateljici.

"Mislim da su svi razmišljali da će on biti taj, ako će iko ovo uraditi", rekla je Mačler, misleći na tragični događaj koji se juče dogodio u srednjoj školi u Parklendu.

Pre nekoliko meseci napustio je školu, kad mu je pomajka umrla, preselio se na sever Floride. Kruz ima i biološkog brata i obojica su usvojeni. Međutim, oba roditelja su preminula.

foto: Instagram

Posle toga, Kruz se uselio kod prijatelja, u čijoj kući je držao automatsku pušku "AR-15", ali pod uslovom da "bude pod ključem". Ali ključ je bio kod njega. Izdržavao se radeći kao blagajnik u jednoj prodavnici, gde kažu da je bio uzoran radnik.

Navodno je prošao i vojnu obuku, saznaje se od izvora u Pentagonu, koji ne navode pojedinosti. Iz bezbednosnih izvora saznaje se da je poluautomatsku pušku kojom je izveo masakr legalno kupio i da je imao dozvolu za nju.

Na društvenim mrežama često je objavljivao fotografije s oružjem i "alarmantne" poruke, kazao je šerif Izrael i podsetio da takve objave uvek treba prijaviti.

Drugi učenik je za mrežu WSVN-7 rekao da je Kruz bio "problematično dete". Uvek je imao oružje i stalno je pretio da će ga upotrebiti. Dobro je poznavao teren i bezbednosnu proceduru za slučaj pucnjave u školi.

foto: Instagram

"Pucao je iz puške jer je tada bio kao opijen... Na kraju, svi su to predviđali", dodaje taj učenik, čiji identitet nije otkriven.

Učenica Viktorija Olvera rekla je da je Kruz izbačen prošle školske godine zbog tuče sa momkom svoje bivše devojke. Ona tvrdi i da je Kruz zlostavljao bivšu devojku.

Kurir.rs/24sata.hr/Tanjug

Foto: Instagram/Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) OVO JE PUŠKA IZ KOJE SU UBIJANA DECA NA FLORIDI! AR-15 omiljena među masovnim ubicama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja