NIŠTA OD AMERIČKOG DRŽAVLJANSTVA ZA 1,8 MILIONA MLADIH: Senat nije  izglasao zakon za zaštitu Sanjara
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

DOŠLI U SAD KAO DECA

NIŠTA OD AMERIČKOG DRŽAVLJANSTVA ZA 1,8 MILIONA MLADIH: Senat nije izglasao zakon za zaštitu Sanjara

Planeta -

Američki Senat odbacio je niz predloga zakona za zaštitu "Sanjara" - oko 1,8 miliona mladih ljudi koji su u Ameriku dovedeni ilegalno kao deca.

Senat u četvrtak nije uspeo da obezbedi 60 glasova, koliko je potrebno da se usvoji predlog zakona, ni za jedan od četiri odvojena predloga.

Među tim predlozima zakona bio je i jedan koji je podržao američki predsednik Donald Tramp kao i jedan koji je imao podršku obe stranke i imao najveću šansu za usvajanje.

Tramp je samo nekoliko sati pre glasanja, predlog koji je imao podršku obe strane u duboko podeljenom Senatu, okarakterisao kao "totalnu katastrofu", čime je, navodi britanska agencija, uticao na to da on ne bude izglasan.

Umesto toga, on je podržao republikanski plan koji bi "Sanjarima" ponudio put ka državljanstvu, ali bi značio i obavezu učešća u finansiranju izgradnje zida na granici sa Meksikom i nametanje mnogo snažnijih zabrana za zakonite imigracije.

Kako se navodi, 14 senatora iz njegove partije usprotivilo se tom predlogu zakona.

Bela kuća je u četvrtak uveče u saopštenju okrivila demokrate za neuspeh u usvajanju predloga zakona navodeći da "oni nisu ozbiljni po pitanju nacionalne bezbednosti".

Iako privremene dozvole za prvih hiljadu "Sanjara" ističu već 5. marta, a prema odluci Donalda Trampa, one se više neće produžavati, američke sudije su blokirale taj postupak u sudskoj parnici.

"Sanjari" su do sada bili zašticeni od proterivanja iz SAD programom DACA koji je uvela administracija bivšeg predsednika Baraka Obame.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track