LJULJA SE 1. MESTO VOJNE NADMOĆI: Evo koje države ubrzano sustižu Zapad u razvoju oružja!
Foto: Reuters / Damir sagolj

nema monopola

LJULJA SE 1. MESTO VOJNE NADMOĆI: Evo koje države ubrzano sustižu Zapad u razvoju oružja!

Planeta -

Kina i Rusija dovode u pitanje primat američke vojne nadmoći, tako da njeni saveznici i Zapd ne mogu više da računaju na stratešku prednost koju su uživali do sada, pišu u godišnjem izveštaju vodeći stručnjaci za bezbednost.

U izveštaju "Vojna ravnoteža 2018. godine", koji je sačinjen na Međunarodnom institutu strateških studija (IISS), upozorava se da, iako rat između velikih sila nije neizbežan, Vašington, Moskva i Peking se pripremaju za mogućnost konflikta.

Takođe se navodi, prenosi Independent, da je Kina preuzela vođstvo kada je reč o ubrzanom ulaganju u unapređivanje i širenje svog vojnog arsenala.

foto: Profimedia

Kao primer "gubljenja američkog monopola nad stelt letelicama" navodi se činjenica da će2020. godine u upotrebu ući Čengdu J-20 borbeni avion.

Do tada, Kina unapređuje i projektile, pa će svoj L-15 vazduh-vazduh raketni sistem opremiti radarima sa elektronskim skenerom, a to je tehnologija koju malo koja država poseduje.

Slična unapređenja primenjena su i u njenoj mornarici. Kina je u prethodnih 15 godina napravila više korveta, razarača, fregata i podmornica od Japana, Indije i Južna Koreje zajedno.

Ukupna tovarna zapremina zapremina ratnih brodova i prateće opreme koje je Kina porinula u samo poslednje 4 godine, dosta je teža od one koju ima čitava francuska mornarica.

foto: AP / Wang Donghai / Xinhua

Porinuće prvog Type–055 kruzera pokazalo je da je Kina sad u mogućnosti da pošalje svoje brodove sve do obala Evrope, a njena baza u Džibutiju može da joj posluži za pokretanje misija na velikoj udaljenosti.

Kada je reč o Rusiji, navodi se da je njena militarizacija sporija, delimično zbog finansijskih i industrijskih problema.

Međutim, Rusije je izvukla imala koristi iz ratnih iskustava u Siriji i Ukrajini, i pokazala je napredne sposobnosti u hibridnom ratovanju, uključujući i sajber napade.

Dr Džon Čipman, generalni direktor IISS kaže da vlade nekih zemalja na na Zapadu mogle da se okrenu ka revolucionarnim tehnologijama u cilju povećamja vojne moći, ali nemaju garancije za uspeh. "Ubrzanim razvojem oružja Kina više ne ide ka tome da bude zemlja koja sustiže SAD, već da postane svetski inovator u oblasti odbrane. Zapad više nema monopol na vodeću poziciju u inovacijama i proizvodnji. Ipak, da bi postigla najbolji efekat u upotrebi svojih kapaciteta, Kina će morati da da slična poboljšanja uvede i na polju treninga, doktrine i taktike" rekao je on.

Kurir.rs / Independent

Foto: Reuters / Damir Sagolj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track