SMIRIVANJE TENZIJA: SAD i Poljska traže rešenje za spor oko nacističkih zločina i kontroverznog zakona
Foto: Profimedia

o logorima smrti

SMIRIVANJE TENZIJA: SAD i Poljska traže rešenje za spor oko nacističkih zločina i kontroverznog zakona

Planeta -

SAD i Poljska pokušavaju da izglade spor koji je izbio između Poljske s jedne i Izraela i SAD s druge strane zbog kontroverznog zakona sa kaznama zatvora za klevete Poljske i Poljaka kao saučesnika u Holokaustu.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki najavio je danas da će zakon biti preciziran i izmenjen u Ustavnom sudu.

Američki ambasador u Varšavi Pol Džons pozvao je danas poljske vlasti da se kao najbolji "proitvotrov" za nepravedne optužbe da su Poljaci bili saučesnici Nemaca u Holokaustu i klevete o "poljskim logorima smrti", primeni sloboda govora i edukacija.

"Možda će se precizirati neke odredbe tako da niko od naših partnera, prijatelja, pa čak i oni koji nam nisu baš prijatelji, već ljudi koji mogu imati neke bojazni kako će biti interpretiran Zakon o Institutu pamćenja naroda, da se ne plaše da će biti ugrožena sloboda govora ili umetničkog izraza", kazao je danas Moravjecki.

foto: EPA/Stanislaw Rozpedzik

Izmene Zakona o IPN kojima vladajuci konzervativci iz stranke Pravo i Pravda žele da zaštite ugled Poljske i Poljaka pred optužbama da su Hitlerovi saučesnici u Holokaustu, zbog zločina pojedinih Poljaka nad Jevrejima i pogroma, kojih je bilo i posle rata, 1946. godine u gradu Kjelce, Izrael, SAD i jevrejske organizacije protumačile su kao pokušaj da se spreče svedočenja preživelih iz Holokausta da su se, krijući se od nacista, plašili i suseda Poljaka da ih ne opljačkaju, ne izruče Nemcima, ili sami ne ubiju.

"SAD savršeno shvataju da Poljska teži da odbrani ugled i slažemo se da izrazi kao "poljski logori smrti" nisu istiniti i nepravedni su, ali protiv njih se treba boriti na način koji štiti osnovne vrednosti", kazao je danas ambasador SAD u Varšavi Pol Džons.

Ambasador je poručio Poljskoj da u borbi protiv tih duboko nepravednih optužbi iskoristi protivotrov koji, kako su se u svojoj istoriji uverili Amerikanci, najbolje deluje - slobodu govora i obrazovanje, napominjući da se zbog svađa Izraela, SAD i Poljske oko Holokausta raduju samo njihovi neprijatelji.

Kurir.rs / Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track