PANIKA! OTKRIVENA ČESTICA SA OBOGAĆENIM URANIJUMOM: Niko ne zna odakle ona na Aljasci, ali tvrde da nije prirodnog porekla!
Foto: Shutterstock

naučnici zbunjeni

PANIKA! OTKRIVENA ČESTICA SA OBOGAĆENIM URANIJUMOM: Niko ne zna odakle ona na Aljasci, ali tvrde da nije prirodnog porekla!

Planeta -

Naučnici su pronašli veoma neobičnu česticu koja sadrži malu količinu obogaćenog uranijuma, u atmosferi iznad Aleutskih ostrva kod Aljaske.

Čestica je pronađena na visini od sedam kilometara, saopšteno je iz Nacionalne administracije za okeane i atmosferu SAD (NOAA), a naučnici naglašavaju da je čestica sa obogaćenim uranijumom-235 primećena prvi put u dvadeset godina posmatranja.

Kako su objasnili, otkrivena je slučajno prilikom rutinskog leta tokom kojeg su proveravali atmosferske uslove, u avgustu 2016. godine.

Kao što je Ričard Rodes opisao u svojoj knjizi "Pravljenje atomske bombe" iz 1987. godine, Uranijum-235 je atom sastavljen od 92 protona i 143 neutrona, a poseban je jer lako može da održi nuklearnu lančanu reakciju.

Ono što naučnike najviše buni je poreklo čestice, odnosno odakle se našla na Aljasci. Ono što su sa sigurnoću istakli je da čestica definitivno nije prirodnog porekla.

"Rezultati analize kretanja vetra i modela disperzije čestica pokazali su da je poreklo čestica iz raznih područja Azije", navodi se u studiji NOAA, sa posebnim naglaskom na Kinu, Japan i Severnu Koreju.

Veruje se da radioaktivni element nema nekog uticaja na atmosferu, naročito zbog toga što je pronađena jedna čestica i to jako mala - 580 nanometara, što je kao polovina crvenog krvnog zrnca.

Kurir.rs / livescience.com

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: MESEC DANA OD UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA! Ko su nalagodavci zločina?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track