TERETE IH ZA ZAVERU: SAD podigle optužnice protiv 13 Rusa zbog mešanja u predsedničke izbore, a evo šta kaže Moskva
Foto: AP

OŠTRO SA BOTOVIMA

TERETE IH ZA ZAVERU: SAD podigle optužnice protiv 13 Rusa zbog mešanja u predsedničke izbore, a evo šta kaže Moskva

Planeta -

Američko federalno tužilaštvo je podiglo optužnice protiv 13 Rusa i tri ruska entiteta zbog mešanja u predsedničke izbore u SAD 2016.

Vest je objavio specijalni savetnik suda Robert Maler. Kako je objavilo Ministarstvo pravosuđa, osumnjičeni se terete da su planirali zaveru protiv SAD.

On je imenovan za vođenje istrage o navodnom pokušaju Rusije da utiče na tok poslednjih predsedničkih izbora u SAD. Među optuženima su preduzetnik Evgenij Prigožin i Agencija za internet istraživanja.

U optužnici se navodi da su optuženi "podržavali predsedničku kampanju Donalda Trampa, a potcenjivali Hilari Klinton". Takođe, optuženi se sumnjiče da su organizovali političke skupove i upravljali političkim advertajzingom.

Prema objašnjenju, oni su osumnjičeni da su širili određen vid propagande radi prevare građana SAD, da su se predstavljali kao Amerikanci na internetu, pa i da su na određen način, koji nije pojašnjen, umešani u prevare povezane za izborima.

Opisani su kao "botovi" i veruje se da su putem interneta kreirali drugačije vizije o sebi, plasirajući neistine.

Na osnovu informacija koje ima "En-Bi-Si", te osobe su Rusi sa prebivalištem u Rusiji.

Međutim, zamenik državnog tužioca SAD je rekao da optužnica ne uključuje navode da je navodno rusko mešanje uticalo na ishod predsedničkih izbora.

Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, kazala je da su navodi o ruskom mešanju u američke izbore apsurdni. "Te optužbe oslikavaju apsurdnost moderne američke političke realnosti", rekla je.

"13 ljudi se mešalo u američke izbore?! 13 protiv budžeta od više milijardi obaveštajnih službi? Protiv obaveštajaca i kontraobaveštajaca, protiv najnovijih događaja i tehnologija? Apsurdno? Da", navela je Zaharova na svom nalogu na Fejsbuk.

foto: EPA

Ranije danas, Sjedinjene Američke Države su javno optužile Rusiju za prošlogodišnji hakerski napad na vladine i poslovne kompjutere u Ukrajini, koji se potom proširio po svetu.

Napad nazvan "NotPetya" je izveden u junu 2017. i "proširio se po svetu prouzrokujući milijarde dolara štete u Evropi, Aziji i Americi", navela je u saopštenju portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Kurir.rs

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track