GABRIJEL: Postepeno ćemo povlačiti sankcije Rusiji ako bude primirja u Donbasu
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

PLANOVI

GABRIJEL: Postepeno ćemo povlačiti sankcije Rusiji ako bude primirja u Donbasu

Planeta -

Evropska unija mogla bi postepeno da počne da povlači sankcije koje su nametnute Rusiji, ako bude primenjeno primirje u istočnoj Ukrajini posredstvom Ujedinjenih nacija, rekao je danas nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel.

Gabrijel je istakao da ukoliko ideja o misiji UN u Donbasu bude primenjena, biće i povlačenja nekih sankcija.

"Moramo da postignemo primirje u Ukrajini. Smatram ispravnom ideju ruskog predsednika (Vladimira Putina) o plavim šlemovima. Ukoliko to bude postignuto, mi ćemo postepeno početi da povlačimo sankcije", rekao je Gabrijel.

foto: EPA/Sergei Chirikov

On je rekao da "nije realistično" insistirati na punoj implementaciji mirovnog sporazuma iz Minska, a ne ponuditi određeni nivo smanjenja sankcija.

On je istakao da još uvek postoje fundamentalne razlike po pitanju predloga Rusije o dovođenju mirovnih snaga UN u istočnu Ukrajinu, ali da je ta ideja "jedna od realističnih opcija" u cilju postizanja napretka u okončanju nasilja u tom regionu gde je od 2014. poginulo oko 10.000 ljudi.

Putin je u decembru na godišnjem obraćanju medijima rekao da je Rusija podnela nacrt rezolucije Savetu bezbednosti UN o raspoređivanju snaga UN u regionu Donbas kako bi se na taj način zastitili pripadnici posmatračke misije OEBS.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track