SVE ZATEGNUTIJE IZMEĐU RUSIJE I SAD: Lavrov i Mekmaster u Minhenu oštro na temu ruskih hakera i američkih izbora
Foto: EPA/ Ronald Wittek

nakon podizanja optužnice

SVE ZATEGNUTIJE IZMEĐU RUSIJE I SAD: Lavrov i Mekmaster u Minhenu oštro na temu ruskih hakera i američkih izbora

Planeta -

Visoki ruski i američki zvaničnici razmenili su danas u Minhenu oštre reči povodom američke optužnice protiv 13 Rusa zbog kovanja zavere s ciljem da poremete tok predsedničkih izbora u SAD 2016. godine.

Savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, Herbert Rejmond Mekmaster, izjavio je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da federalne optužnice pokazuju da SAD postaju "sve vičnije u ulaženju u trag poreklu ove špijunaže i subverzije", prenosi AP.

"Kao što možete da vidite na osnovu optužnice FBI, dokaz je sada zaista neosporan i dostupan u javnom domenu", rekao je Mekmakster ruskom delegatu na konferenciji.

foto: Fonet/AP

Samo nekoliko minuta ranije, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, na istoj konferenciji, odbacio američke optužnice kao "obično naklapanje".

"Nemam odgovor. Možete objaviti bilo šta, a vidimo da se optužnice i izjave množe i množe", rekao je Lavrov, na pitanje da prokomentariše navode o pokušajima ruskih državljana da utiču na ishod izbora u SAD.

Federalna optužnica koju je u petak objavio američki specijalni tužilac Robert Maler sadrži najdetaljnije navode do sada o nezakonitom ruskom mešanju tokom kampanje uoči izbora 2016, delimično s ciljem da pomognu tada republikanskom kandidatu Trampu da pobedi demokratsku protivnicu Hilari Klinton, navodi američka agencija.

Mekmaster je komentarisao i nagoveštaj da bi SAD mogle da sarađuju s Rusijom u pogledu pitanja sajber bezbednosti.

"Iznenađen sam da postoji ijedan dostupan ruski sajber ekspert s obzirom na to koliko je većina njih aktivna u podrivanju naših demokratija na Zapadu. Zato bih rekao samo da bismo voleli da imamo sajber dijalog kada Rusija bude iskrena", zaključio je Mekmaster.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA/ Ronald Wittek

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) "MOŽETE SAMO DA SANJATE DA SRBIJA PRIZNA KOSOVO!"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja