LINKOLN NAJBOLJI, TRAMP NAJGORI: Istraživanje o predsednicima SAD
Foto: Profimedia

ANALIZA

LINKOLN NAJBOLJI, TRAMP NAJGORI: Istraživanje o predsednicima SAD

Planeta -

Prvih sedam mesta na listi zauzeli su isti predsednici kao i u istraživanju iz 2014. godine. Najveći pad imao je Klinton, a skok Obama

VAŠINGTON - Abraham Linkoln je najbolji, a Donald Tramp najgori predsednik u istoriji Amerike, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja!

U analizi objavljenoj juče, koju su sproveli naučnici na univerzitetu u Hjustonu i državnom univerzitetu Bojzi, ispitanici su predsednicima davali ocene od nula do sto.

Od 4. jula 1776, kada je 13 bivših kolonija Velike Britanije duž obale Atlantskog okeana usvojilo Deklaraciju nezavisnosti, Sjedinjene Američke Države su imale ukupno 45 predsednika, zaključno sa sadašnjim Donaldom Trampom. Poslednje ovakvo istraživanje sprovedeno je pre četiri godine i zanimljivo je da su prvih sedam mesta i ove godine zauzeli isti predsednici - Linkoln, Vašington, F. D. Ruzvelt, T. Ruzvelt, Džeferson, Truman i Ajzenhauer.

foto: Printscreen

Najveći pad je imao Bil Klinton, koji je sa osmog pao na 13. mesto. Istovremeno, najveći rast imao je Barak Obama, koji je sa 18. mesta 2014. skočio na osmo.

Od ukupnog broja ispitanika, 57 odsto se izjasnilo kao demokrate, 12 odsto se izjasnilo kao republikanci, 27 su tvrdili da su nezavisni, dok je tri odsto navelo da ne pripada nijednoj opciji. Istraživanje su vodili profesori političkih nauka Brendon Rotinghaus (Hjuston) i Džastin S. Von (Bojzi).

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track