OBRAČUN NA JUGU KOLUMBIJE: Gerilci zapucali na policajce, 3 mrtvih!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

POKUŠALI DA IH PRETRESU

OBRAČUN NA JUGU KOLUMBIJE: Gerilci zapucali na policajce, 3 mrtvih!

Planeta -

Dva policajca i čovek za kog se pretpostavlja da je nekadašnji član Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) poginuli su danas u obračunu na jugu Kolumbije, saopštio je ministar odbrane te zemlje.

Ministar Luis Karlos Viljegas je rekao da je do incidenta došlo u regionu San Visente del Kaguan, nekadašnjem uporištu gerilaca, kada su policajci pokušali da pretresu dva naoružana čoveka.

Dva policajca su umrla u bolnici dok je navodni pripadnik FARK ubijen na mestu.

"Policajci (...) su napadnuti vatrenim oružjem i bombom koja nije eksplodirala", naveo je Viljegas.

Ministar unutrašnjih poslova je naveo da "sve upućuje" na to da su dva čoveka otpadnici nekadašnje pobunjeničke grupe, koja je danas razoružana i pretvorena u političku partiju.

Mirovni sporazum potpisan 2016. predviđao je razoružanje oko 7.000 boraca najmoćnije gerile u Latinskoj Americi, a ticao se i oko 2.600 civilnih i paravojnih saradnika kao i 2.500 gerilaca u zatvorima. Prema podacima vlade i eksperata, oko 1.100 boraca FARK nisu prihvatili proces kojim je okončan poluvekovni oružani sukob.

Ti otpadnici su najvećim delom umešani u trgovinu drogom i nelegalno rudarenje.

U ratu između oružanih snaga Kolumbije i gerilaca ubijeno je najmanje 260.000 ljudi, više od 60.000 je nestalo a oko 7,4 miliona je interno raseljeno.

Kurir.rs/ Beta-AFP

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track