(VIDEO) DECENIJAMA JE TRAŽILI: Misteriozna i mračna pojava u svemiru konačno POKAZALA PRAVO LICE!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

TELESKOP HABL USNIMIO

(VIDEO) DECENIJAMA JE TRAŽILI: Misteriozna i mračna pojava u svemiru konačno POKAZALA PRAVO LICE!

Planeta -

Na 3 milijarde kilometara daleko na najdaljoj poznatoj planeti u našem solarnom sistemu zabeleženo je da se mračna oluja - dovoljno velika da se na Zemlji protegne od Bostona do Portugalije - smanjila.

Ogromne mračne oluje na Neptunu prvi put su otkrivene krajem osamdesetih godina prošlog veka Nasina letelica Vojadžer 2.

Od tada, samo teleskop Habl je imao dovoljnu oštrinu kako bi pratio ove oluje tokom godina. Habl je pronašao dve mračne oluje koji su se pojavile sredinom devedesetih i nestale.

Ova najnovija oluja je prvi put viđena 2015, ali se sada smanjuje. Najvažnije je to što su naučnici sada prvi put u stanju da pretpostave od čega se ona sastoji: najverovatnije od vodonik sulfida, ali još ne znaju mnogo toga o njoj. Problem je što je nepredvidiva jer su isprva, na osnovu predvidljivih putanja Neptunovih vetrova, smatrali da će nestati kad se približi Ekvatoru. Međutim, ona je nepredvidivo krenula ka njegovom južnom polu.

foto: NASA

Inače, oluje na drugim planetama mogu da traju od nekoliko godina do nekoliko vekova. Primera radi, Velika crvena tačka na Jupiteru najverovatnije traje od 17. veka, dok je najduža zabeležena oluja na Zemlji trajala 31 dan. U pitanju je uragan Džon iz 1994. godine.

Kurir.rs/ NASA

Foto: Profimedia, NASA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track