KREMLJ O MASAKRU U GUTI: Krivi su oni koji podržavaju teroriste, a to nisu ni Rusija ni Sirija ni Iran!
Foto: Reuters /Bassam Khabieh

odgovor na optužbe SAD

KREMLJ O MASAKRU U GUTI: Krivi su oni koji podržavaju teroriste, a to nisu ni Rusija ni Sirija ni Iran!

Planeta -

Oni koji podržavaju teroriste u sirijskom području istočna Guta su odgovorni za tamošnju situaciju, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na optužbe Vašingtona da su mete napada civili, a da iza napada stoje Damask i Moskva.

"Ni Rusija ni Sirija ni Iran nisu među tim zemljama ali jesu oni koji se odlučno bore protiv terorista u Siriji", istakao je portparol Kremlja.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders optužila je danas Moskvu i Damask da gađaju civile u istočnoj Guti i pozvala je, posebno Rusiju i njene partnere, da poštuju obaveze o zonama smanjenih sukoba.

foto: AP / Syrian Civil Defense White Helmets

Rusija je u sredu predložila da Savet bezbednosti UN održi hitan sastanak o pogoršanju humanitarne situacije u istočnoj Guti, na kome će sve članice SB moći da predstave svoja viđenja situacije i načine prevazilaženja problema.

Istočna Guta je pod kontrolom pobunjenika, a pod opsadom je sirijskih snaga bezbednosti.

foto: Reuters /Bassam Khabieh

Istočna Guta je jedna od zona smanjenih dejstava, prema dogovoru Rusije, Irana i Turske, koje su garanti sirijskog prekida vatre.

Sirijske vladine snage pojačale su vazdušne udare na istočnu Gutu od nedelje, a nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je tamo, od nedelje do srede, ubijeno najmanje 260 ljudi. Talas vazdušnih napada osudila je međunarodna zajednica, a Damask je saopštio da su cilj napada bili ekstremisti.

U Siriji već sedam godina traje građanski rat.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuetrs / Bassam Khabieh

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track