(VIDEO) OTAC UBIJENE UČENICE ISPROZIVAO REPUBLIKANCA: Moja ćerka je upucana u leđa dok je trčala kroz školski hodnik, prelako je nabaviti oružje! Strašno je da ne možete to da priznate!
Foto: Youtube/Printscreen

OČITAO MU LEKCIJU

(VIDEO) OTAC UBIJENE UČENICE ISPROZIVAO REPUBLIKANCA: Moja ćerka je upucana u leđa dok je trčala kroz školski hodnik, prelako je nabaviti oružje! Strašno je da ne možete to da priznate!

Planeta -

Američki senator Marko Rubio, republikanac iz Floride, učestvovao je na tribini u Skupštini grada, kada su političari odgovarali na pitanja građana.

Jedan Amerikanac, čija je ćerka ubijena u školskom masakru 14. februara, postavio mu je pitanje koje ga je ostavilo posramljenog, dok je publika velikim apaluzom podržala skrhanog oca. Inače, Rubio je poznat po ekstremno konzervativnim izjavama poput one da trudnica zaražena zika virusom nema pravo na abortus, čak i ako bi bilo jasno da će se dete roditi s retardacijom, tvrdnjama da su programi za smanjenje CO2 "protiv Božje volje" i da je globalno zagrevanje dobro jer "kao što svi znamo, Bog želi da zemlja bude što toplija".

foto: AP

"Želim da mi se svidite. Ali evo u čemu je problem - a ja sam brutalno iskrena osoba, pa ću vam samo reći direktno. Kad mi se sviđate, znate to, a kad sam ljut na vas, i to znate. Vaši komentari ove nedelje, i oni našeg predsednika (Donalda Trampa) bili su patetično slabi”, rekao je Fred Gutenberg, otac ubijene Džejmi. "Vi i ja sad se gledamo u oči. Jer želim da mi se svidite… pogledajte me i recite mi da je oružje bilo faktor u lovu na našu decu. I pogledajte me i recite mi da to prihvatate i da ćete raditi s nama i učiniti nešto u vezi sa oružjem”, dodao je.

foto: AP

Rubio nije odmah odgovorio na Gutenbergovo pitanje, već je prvo pokušao da objasni i opravda svoje izjave o masakru u srednjoj školi Mardžori Stounmen Daglas u Parklandu, koji je počinio bivši učenik te škole Nikolas Kruz. "Evo šta sam rekao: Problemi s kojima se suočavamo danas ne mogu da se rešei samo sa zakonima o oružju”, rekao je Rubio, ali i složio se da su deo problema kad je Gutenberg ponovio svoje pitanje: “Naravno da je (oružje bilo faktor)".

"Apsolutno verujem da u ovoj zemlji, ako ste stari 18 godina, ne bi strebalo da budete u stanju da kupite pušku. Podržaću zabranu bump stokova (legalnog dodatka koji poluautomatske puške pretvara u automatske). Podržaću izmene našeg sistema za pozadinsku proveru (kupaca)”, dodao je. Rubija su iz publike izviždali dok je odgovarao, na šta im je otac ubijene učenice poručio da mu dozvole da govori. Međutim, kad je Rubio, na novo pitanje učenika Kamerona Kaskija, odgovorio da će nastaviti da prima donacije od kontroverznog Nacionalnog udruženja za vatreno oružje (NRA), publika nije krila svoju frustraciju. Rubio je dosad ukupno primio više od 3.3 miliona dolara od NRA-a.

Isto tako, Rubio je ponovio da je protiv zabrane automatskih pušaka poput AR-15 koju je Kruz legalno kupio i kojom je počinio masakr u školi na Floridi. Takva zabrana ne bi sprečila takve masovne pucnjave, ponovio je Rubio svoj stav kojem se brojni preživeli i njihove porodice ogorčeno protive. "Senatore Rubio, moja ćerka je, dok je trčala niz hodnik u školi, upucana u leđa automatskim oružjem, oružjem izbora. Prelako ga je nabaviti. To je ratno oružje. Žao mi je zbog činjenice da možete da stojite ovde i ne možete to da kažete", odgovorio mu je Gutenberg.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track