(VIDEO) O OVOJ OTMICI AVIONA SE I DANAS PRIČA: Za 30 sekundi preuzeli pilotsku kabinu i oteli 300 putnika, a operacija spasavanja je ušla u istoriju
Foto: Profimedia

ZA JEDNE PORAZ, ZA DRUGE POBEDA

(VIDEO) O OVOJ OTMICI AVIONA SE I DANAS PRIČA: Za 30 sekundi preuzeli pilotsku kabinu i oteli 300 putnika, a operacija spasavanja je ušla u istoriju

Planeta -

Tog 27. jula 1976. godine, avion je poleteo iz Tel Aviva za Pariz sa 248 putnika. Pauza je napravljena u Atini kako bi se dopunilo gorivo i ukrcali još neki putnici, među njima i nekoliko ljudi sa nemačkim pasošima. Malo ko je znao da će to biti početak prave drame.

Dvoje Nemaca i dva Palestinca su izvukli oružje, koje su uneli uz pomoć bahreinskih radnika, i zauzeli pilotsku kabinu za svega 30 sekundi. Pilotu je naređeno da preusmeri let, prvo u libijski Tripoli, a zatim ka središnjoj Africi.

Otmičari, među kojima je bila i jedna žena, imali su pištolje, garanate i eksploziv. Avion je sleteo na mali internacionalni aerodrom u Entebeu, ugandskom gradu na jezeru Viktorija.

Otmičari - Nemci Vilfred Boze i Bridžit Kulman i Palestinci Fajez Abdul-Rahim i Jajel Naji al-Arjam - tek su u Entebeu objavili šta žele. Zatražili su od izraelskih i nemačkih vlasti da se iz zatvora puste pripadnici palestinskog pokreta otpora i pripadnici nemačke ultralevičarske organizacije Revolucionarne ćelije.

foto: Profimedia

Avion se našao u Entebeu jer su imali svesrdnu podršku ugandskog diktatora Idi Amina. Putnike su smestili u staru aerodromsku halu u Entebeu i zadali ultimatum.

1976. godine palestinsko pitanje je bilo komplikovano kao i danas. Nekoliko godina ranije, Izrael je dobio jom-kipurski rat. Samo godinu dana pre ovog događaja, Egipat se pomirio s Izraelom, a Suecki kanal deblokiran je prvi put posle osam godina.

Arapski nacionalizam počeo je da gubi privlačnost, pa su Palestinci počeli sa ekstremizmom.

Iako je otmica možda bila zamišljena kao demonstracija nove snage, akcija u Entebeu pretvorila se u fijasko. Posle nekoliko dana pregovora, Izrael nije popustio ni najmanje. Sedmog dana, Izraelci su na aerodrom sleteli s Herkulesom u kojem su bila tri tima specijalaca.

Za samo 90 minuta osvojili su aerodrom, pobili sve otmičare i 45 ugandskih vojnika i uspešno evakuisali sve taoce osim četvoro. U akciji je poginuo samo jedan izraelski vojnik, i to stariji brat Benjamina Netanijahua, Joni, a mnogi smatraju da se Netanijahu politički uzdigao zato što je bio mlađi brat nacionalnog heroja.

foto: Profimedia

Akcija u Entebeu se tako pretvorila u (novu) demonstraciju izraelske vojne i organizacijske superiornosti.

Ipak, ono što je takođe odjeknulo je to što su teroristi taoce podelili na dve grupe - na Izraelce i ostale - ostale su pustili kući, a samo Izraelce zadržali kao taoce.

Naime, činjenica da je dvoje Nemaca 30 godina posle Hitlera izdvajalo Jevreje od ne-Jevreja pobudila je strašne asocijacije.

Jedan od članova Revolucionarne ćelije i bivši prijatelj otmičara - Hans-Joakim Klajn - koji je mesec kasnije objavio u Der Špiglu otvoreno pismo u kojem se odrekao organizacije, optužio je drugove za antisemitizam i napisao kako mu je neprihvatljivo da još jedna generacija Nemaca razdvaja Jevreje od ostalih. Operacija Entebe je za jedne bila potpuna propast, a za druge simbolična pobeda.

Kurir.rs/All that's interesting Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV)VOJNI SPECIJALCI uspešno rešili talačku situaciju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja