KURC POZVAO PUTINA: Dajte svoj doprinos okončanju rata u Siriji
Foto: EPA/Alexei Druzhinin/Sputnik

sastanak u kremlju

KURC POZVAO PUTINA: Dajte svoj doprinos okončanju rata u Siriji

Planeta -

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc tražiće danas, u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, doprinos Moskve u okončanju krvoprolića u Siriji.

Kurc je novinarima rekao da Rusija ima odgovornost da pomogne da se krvoproliće u Siriji, gde vlada stravična situacija, okonča, te da je o tome razgovarao i sa evropskim partnerima, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i drugima.

"U EU imamo jasna očekivanja od Rusije da će dati svoj doprinos. To će biti jedna od tema dašnjih razgovora, I to neću tražiti samo u ime Austrije, već i mnogih evropskih partnera", najavio je on.

Kurc podržva ideju o učešću Austrije u mirovnoj misiji UN u istočnoj Ukrajini o čemu Moskva I Kijev imaju različita viđenja, i kaže da je Austrija spremna da da svoj doprinos kako bi zaustavila patnju ljudi.

"Možda će Austrija dobiti posebnu odgovornost, ako se uspostavi ta misija", rekao je on, Svoju posetu Moskvi Kurc je objasnio "nastavkom predsedavanja Austrije OEBS-u" i dodao da će na dnevnom redu razgovora sa Putinom biti i bilateralne, ali i teme EU.

"Rusija je jedan veliki međunarodni igrač. Tesni kontakti sa zapadom su važni koliko i sa istokom", istakao je Kurc i podsetio da je Austrija oduvek imala pozitivan stav prema Moskvi, navodeći da su diplomatski odnosi uspostavljeni još pre 500 godina.

Što se sankcija EU protiv Rusije tiče Kurc je kazao da Austrija učestvuje u oblikovanju evropske politike i da je i sledi.

"Cilj sankcija je da se tenzije smanje, a odluka o sankcijama mora biti doneta u Briselu", poručio je on.

Rekao je da je neophodno da se poštuje Sporazum iz Minska ili da je neophodan napredak za pregovaračkim stolom, čemu ne postoji alternative.

Istovremeno Kurc smatra da treba, za svaki napredak u primeni Sporazuma, olabaviti postepeno sankcije.

Kurc će se danas sastati u Moskvi, pored Putina, i sa ruskim ministrima privrede, energetike, ali i šefom Gasproma.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja