(FOTO) EVROPU OKOVALA SIBIRSKA ZIMA: Preko 50 mrtvih, temperature idu i do -60, a isporuke gasa tuku rekorde!
Foto: EPA

LEDENI TALAS UZIMA MAHA

(FOTO) EVROPU OKOVALA SIBIRSKA ZIMA: Preko 50 mrtvih, temperature idu i do -60, a isporuke gasa tuku rekorde!

Planeta -

Talas sibirske hladnoće zahvatio je poslednjih dana celu Evropu, a do sada je zabeleženo 54 smrtna slučajeva uzrokovanih polarnim temperaturama.

1 / 13 Foto: AP

Niske temperature i sneg takođe predstavljaju veliki problem za saobraćaj. Aerodrom u Ženevi zatvoren je danas zbog veoma hladnog vremena koje je ove nedelje pogodilo mnoge delove Evrope, donelo velike količine snega i izazvalo saobraćajni haos.

U tom ledenom talasu, koga su britanski mediji prozvali "Zver s istoka", Holanđani "Sibirskim medvedom", Šveđani "snežnim topom", dok su Francuzi odabrali naziv "Moskva-Pariz", od petka je u Poljskoj umrlo 18 ljudi, šest u Češkoj, pet u Litvaniji, po četvoro u Francuskoj i Slovačkoj, dvoje u Italiji i troje Rumuniji. U Estoniji je od početka meseca umrlo sedam ljudi.

Temperatura se u planinskim delovima Hrvatske i BiH spustila na minus 21 stepen, u Lubecku na severu Nemačke minus 20, na jugu Poljske minus 19, u belgijskom Liću minus 18, a u okolini Londona minus 10.

foto: EPA

U Švajcarskoj na 1850 metara nadmorske visine zabeleženo je minus 36 stepeni.

U Velikoj Britaniji, Holandiji, na Balkanu i Skandinaviji sneg i poledica su izazvali velike teškoće u saobraćaju.

foto: AP

Zbog velike hladnoće ruski Gasprom je objavio da je u šest dana premašio sve rekorde dnevne isporuke gasa u Evropu. Samo u ponedeljak je isporučeno 666,8 miliona kvadratnih metara gasa.

Austrijski tabloid Osterejh je nagradu za "najledeniji posao u Austriji" dodelio Ludvigu Raseru i Nirbertu Daksbašeru, zaposlenima meteorološke stanice na Sonbliku na 3109 metara nadmorske visine, koji tri puta dnevno vrše merenja.

Za sva merenja treba im oko sat vremena na minus 32, a uz istočni vetar osećaj hladnoće se kreće oko minus 60.

Zbog zime zatvorene ostaju i brojne škole u BiH, Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, na severu Portugala i Albaniji.

Esktremno niske temperature i mraz opasne su, posebno za starije osobe koje žive same, o čemu svedoči i slučaj iz Slovenije, gde je muškarac iz okoline Maribora umro u sopstvenim dvorištu kada je krenuo po drva.

Kurir.rs/Index.hr/Beta Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) ZAGLAVLJENI STE U SNEGU?! Ovo su pet svari koje morati imati uz sebe u toj situaciji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track