TENZIJE U SLOVAČKOJ: Ministar policije odbio da podnese ostavku zbog ubistva novinara
Foto: Profimedia

Masovni protesti se nastavljaju

TENZIJE U SLOVAČKOJ: Ministar policije odbio da podnese ostavku zbog ubistva novinara

Planeta -

Tenzije u koalicionoj vladi Slovačke sve više rastu nakon što je ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak odbio da podnese ostavku posle ubistva novinara.

Podsetimo, pre nekoliko dana ubijeni su istraživački novinar Jan Kuciak i njegova devojka u njegovom stanu.

Navodi se da je stranka etničkih Mađara Most-Hid, manjinski partner u vladi koju vodi premijer Robert Fico, zatražila ostavku Kalinjaka i uključivanje stranih istražitelja u istragu ubistva novinara. AP navodi da je, nakon što je Kalinjak, bliski saveznik Fica u njihovoj objedinjenoj levičarskoj stranci Smer-Socijaldemokratska partija, izjavio ranije danas da nema nameru da podnosi ostavku, Most-Hid je najavio za 15. mart sastanak rukovodstva partije na kojem će se razgovarati o budućnosti vladajuće koalicije. U Ficovoj vladi treći koalicioni partner je ultranacionalistička Slovačka nacionalna partija. AP navodi da je ostavku Kalinjaka zahtevala i opozicija, a da je ovaj ministar u prošlosti povezivan sa korupcionaškim skandalima. Vlasti u Slovačkoj oslobodile su šest, od sedam osoba, koje su zadržane u pritvoru u vezi sa istragom ubistva istraživačkog novinara Kucijaka i verenice, preneo je Rojters pozivajući se na vebsajt www.tvnoviny.sk. Kako se navodi, očekuje se da i sedma osoba bude puštena iz pritvora.

Slovačka policija privela je u četvrtak sedam osoba u vezi sa istragom ubistva Kucijaka i verenice, javili su lokalni mediji prenoseći izjavu načelnika policija Tibora Gaspara. On je ranije rekao za televiziju TA3 da je policija izvela pretres na nekoliko lokacija u istočnoj Slovačkoj u vezi sa ljudima za koje se interesovao Kucijak, prenosi Rojters. Gaspar nije naveo imena, ali je rekao da su racije povezane sa italijanskim biznismenima za koje se sumnja da imaju veze sa italijanskom mafijom o čemu je Kucijak pisao u svom poslednjem posthumno objavljenom članku. Na sajtu www.tvnoviny.sk je, međutim, objavljeno je da su u pritvoru zadržani Antonino Vadala (42), Sebastijano Vadala (45), Bruno Vadala (40), Dijego Roda (62), Antonio Roda (58,) Pijetro K (26) i Pijetro K (54). Kucijak i njegova verenica pronađeni su u nedelju uveče u svom stanu u mestu Velka Maca, a pretpostavlja se da je ubijen jer je istraživao optužbe o nezakonitim isplatama fondova EU putem poreske prevare u koju su bili umešani slovački i italijanski državljani povezani s organizovanom kriminalnom grupom "Ndrangeta".

Kurir.rs/Tanjug

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track