KIM ŠOKIRA! SVET NE ZNA ŠTA DA MISLI! Garantujte nam bezbednost i odustajemo od nuklearnog oružja! Hoću da pričam sa Amerikom!
Foto: AP

ponuda

KIM ŠOKIRA! SVET NE ZNA ŠTA DA MISLI! Garantujte nam bezbednost i odustajemo od nuklearnog oružja! Hoću da pričam sa Amerikom!

Planeta -

Severna Koreja u najnovijoj izjavi tvrdi da je spremna da odustane od nuklearnog naoružanja.

Jedini uslov za to je da im neko garantuje bezbednost, a ovu informaciju je potvrdio i zvanični Seul, prenose agenije AP i Johnap.

Pjongjang se takođe saglasio da zamrzne svoje aktivnosti na programu balističkih projektila ukoliko počnu pregovori sa SAD.

Pjongjang i Seul su pristali na bilateralne pregovore zakazane za sledeći mesec, tvrdi najviši savetnik za bezbednost južnokorejskog predsednika Mun Dže-ina, kako navodi novinska agencija Jonhap.

Očekuje se da će sastanku prisustvovati lideri obeju zemalja.

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je ranije da želi da "snažno unapređuje" odnose sa Južnom Korejom i da se nada da će "napisati novu istoriju ponovnog nacionalnog ujedinjenja".

Kim je to rekao u toku razgovora sa delegacijom iz Južne Koreje koju je vodio Čung Eui-jong. Delegacija iz Južne Koreje, koju čine visoki zvaničnici, boravila je u dvodnevnoj poseti Pjongjangu.

Po povratku u Seul, delegacija je rekla i da će lideri dve Koreje razgovarati

telefonom pre početka samita.

Radi se o istorijskoj poseti, prvoj otkako je Kim Džog Un došao na vlast.

Iako obe Koreje pokazuju znake približavanja, Vašington nastavlja da šalje suprostavljene poruke. U nedavnom intervjuu, američki državni sekretar Reks Tillerson je rekao da je otvoren za razgovore s Pjongjangom, ali je podsetio da Vašington neće odstupiti od politike korištenja "velikog štapa". "Ne koristimo šargarepu da ih ubedimo da razgovaraju, koristimo velike štapove, i to je ono što treba da razumeju. Ova kampanja pritiska ima uticaja na Severnu Koreju ", rekao je on.

Kurir.rs/RT

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Osmeh dečaka, ideje ludaka! 8 ključnih činjenica o Kim Džong-unu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track